С каква власт правиш това?

[…] В Марко 11:15-19 е записана случката с изгонването на търговците от храма и намерението на главните свещеници и на книжниците да Го погубят. Връзката между тези две събития не е случайна. Очевидно е, че търговията в храма не се е случвала без одобрението и евентуално печалбата на тези, които бяха отговорни за храма – безспорно това са главните свещеници поддържани от книжниците. 

Книжниците са обикновено обвързани със сектата, или партията на фарисеите. Книжниците също са наричани законници, писари (по-рядко). „Законници“ е непопулярна в съвремието българска дума, която няма употреба в езика. Нейният правилен еквивалент е „юристи“, термин в широка употреба. Така е и на английски език. Така законниците са нещо като юристи и изследователи на закона на Моисей и негови тълкуватели в еврейската старозаветна култура. Затова тяхната роля е значителна по отношение на светската и духовна власт и взаимодействието между двете. Оттук и двойнственото им наименование – книжници (изследователи на закона и негови тълкуватели) и законници (някои, които дават тълкувание и съвети за приложението на закона). Главните свещеници са религиозни водачи, а старейшните – светски. […]

Водачите на Израел идват в храма, където поучава Исус, за да Го изобличат. Това те се опитват да направят, като поставят под въпрос Неговата власт, имайки предвид, че след като те не са Му дали властта, то Той е самозванец и няма власт. Този публичен подход на конфронтация би следвало да Го унижи и да го изложи пред народа, от когото те се страхуваха.

Исус отговаря с въпрос, който съдържа отговора. Той им задава въпрос дали кръщението на Йоан Кръстител е от небето или от човеците. Тоест дали има истинска духовна власт и истина в дейността на Йоан, или той е самозванец.

В този въпрос се съдържа фундаментално поучение най-вече в две посоки. Сочи към състоянието на водачите на Израел, и в същото време отговаря на това Кой е Исус Христос и какъв е смисълът не само на кръщението на Йоан, но и на водното кръщение на християните, на нас като вярващи. […]

Из статията „С каква власт правиш това?“. Можете да прочетете  цялата статия тук.

Слушайте проповедта „С каква власт правиш това?“ в YouTube канала на Християнски мисионерски център – Видин.

Вашият коментар

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки