Гонение или военен конфликт

Просветеният християнин има способността да вижда отвъд ограниченията на видимия свят. Заради действието на Святия Дух, Христовият последовател може да открие дълбоко скритото значение на отминали събития, които светската историография интерпретира противоречиво или недостатъчно проникновено, защото не е осветена от мъдростта на Божественото откровение.

Един от епизодите от историята на човечеството, който трудно може да бъде разбран в дълбочина от невярващия учен-историк, е преследването срещу християните през първите 3 века сл. Хр. В този драматичен отрязък от време, в страданието на християните, можем да открием онова радикално кърваво кръщение, което в крайна сметка води до утвърждаването на църквата в тогавашния враждебен езически свят.

Първоначално преследванията срещу църквата започват от евреите, след което продължават като редовна практика от езическата Римска империя. С известни прекъсвания гоненията против християните продължават близо триста години. Това е един жесток и смъртоносен конфликт между езическия Рим и беззащитното на пръв поглед християнство.

Гонението срещу християните от страна на Римската империя е най-неравната война, която някога се е водила. Дългогодишният сблъсък на двете армии можем да наречем военен конфликт, защото една срещу друга се изправят въоръжени сили, които са представители на две различни царства, всяко от което воюва за своята кауза и със своите средства. Римляните искат сигурност, която християните не могат да им предложат, защото не се вписват в порочното езическо общество и не могат да почитат фалшиви божества; християните от своя страна няма как да изоставят основната цел в живота си – да се покланят пред личността на Исус Христос и да издигат името на своя Величествен Спасител и Господ.

И се случва най-необичайния армейски сблъсък който света някога ще види – сблъсък, който оказва най-грандиозния ефект върху цялата човешка история. В тази война виждаме противопоставянето на меча срещу кръста; на плътската сила срещу моралната; на омразата срещу любовта; на порока срещу чистотата; на жестокостта срещу безкомпромисното покорство на волята на Отец; на лъжата срещу истината. Това е борба на живот и смърт. Едната от двете армиите трябва да бъде победена. Компромисният мир е невъзможен. Бъдещето на човешката цивилизация зависи от изхода на този конфликт.

И както знаем, в дългата и кървава война на езическата империя срещу църквата, която е построена върху Канарата Христос, Рим напълно се проваля. Целейки да унищожи Христовия народ, тази война всъщност го пречиства, и дори следващите векове на църковни компромиси и падения не могат да заглушат гласа на живата вяра у избрания остатък, защото истината винаги побеждава.

А победата, в контекста на преследването на героичния народ на Божия Син е безапелационна. Тази величествена победа може би най-добре е описана с кратката мисъл на Тертулиан: „Гоненията не могат да унищожат християните. Колкото повече ни косите, толкова повече ставаме, защото кръвта на мъчениците е семе, от което поникват нови християни.“ 

Слушайте проповедта  „Гонение или военен конфликт“ в YouTube канала на Християнски мисионерски център – Видин.

Вашият коментар

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки