Кой е антихристът?

Темата за това кой е антихристът според текстовете, записани в Библията, е от изключително значение, защото тя разглежда събития, които описват края на човешката история. Светът, такъв какъвто го познаваме, ще се промени още повече с установяването на един нов тираничен световен ред. Като християни, не трябва да се ужасяваме от този факт, защото Словото на Бог ни разкрива, че антихрист ще бъде победен с идването на Христос.

За интересуващите се от темата за свършека на века е важно да стане ясно, че краят на света няма да настъпи така, както го описват Ванга, Нострадамус, Дънов или някой от другите езически и окултни лъжепророци. Началото и краят на историята са изявени в Книгата на книгите – Библията.

Докато настъпи обаче краят на дните, хората ще бъдат постоянно заблуждавани от силите на сатана, които тласкат както отделни личности, така и цели народи към поклонение на звяра. Какво обаче е поклонението към този образ, за който четем в книгата Откровение? То включва отдаването на чест и слава на онази нечестива личност, която ще застане начело на световната тиранична империя на злото. Който има очи, за да вижда духовната реалност, може да установи, че световната политическа структура, начело на която ще застане антихрист, се оформя все по-ясно.

Антихрист е понятие, което се споменава 5 пъти, и то само в първото и второто послание на апостол Йоан. В тези текстове апостолът споменава, че са се появили много антихристи, и предупреждава, че духът на антихрист вече действа в света.

Думата „антихрист“ има две значения: 1) някой, който е противник на Исус Христос, истинския Спасител (Месия); 2) някой, който имитира до съвършенство част от характеристиките на истинския Спасител. На гръцки „анте-Христос“ означава и „вместо Христос“ – тоест целта на антихрист и на духа на антихрист е да заблуди хората, че той е Спасителят. Като съвършен имитатор на Истинския Месия, антихрист предлага „спасение“, само дето това „спасение“ води в крайна сметка до погубване на човешката душа.

Апостолите Йоан и Павел дават няколко много точни характеристики на антихрист ( 1 Йоаново и 2 Солунци), част от които могат да бъдат открити и в Откровение, 13 глава: Антихрист богохулства и издига себе си над Бог; приема поклонение като Бог (първия звяр); върши фалшиви, но знаменателни чудеса и знамения (втория звяр); заблуждава всички, които са склонни да се поклонят и да получат белега на ръката си.

Лъжите на антихрист са толкова ловки, че е успял да излъже много християни. Важен пример за това са огромния брой евангелски вярващи, подкрепящи Израел като народ, независимо от това, че Израел не признава единствената, всегдашна, вечна жертва на Божия Син Исус Христос. Тези християни инвестират време, молитви, пари и други ресурси в изграждането на така наречения трети храм в Ерусалим. Макар на пръв поглед да имат добри намерения, те всъщност подпомагат установяването на режима на антихрист.

От казаното дотук става ясно, че дори да няма солидна богословска подготовка, обикновеният християнин трябва да схване настоящия исторически момент и да разбира духа на антихрист, личността на антихрист и това кои са антихристите в света. И така стигаме до важните въпроси – кой в крайна сметка е антихрист и как да се предпазим от него? 

Отговорите на тези и други въпроси може да откриете в проповедта „Кой е антихристът?“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки