Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки

Съвременният Исус

Имената на великите исторически личности често биват експлоатирани за цели свързани с налагането на различни идеологии. Във времето на т.нар. социалистически обществен строй например в учебниците по история се внушаваше на наивния ученик, че Ботев, Левски, Бенковски и множество други значими имена от миналото на България всъщност са предвестници на „светлия“ комунистически идеал. Звучи като истина, но не е. За съжаление не рядко, за да бъде подкрепена нечия човешка кауза, от подобна злоупотреба не е пощадено и името на единородния Божи Син.

Наскоро активист на една откровено неосоциалистическа неправителствена организация се опита да използва името на Господа, за да подсили аргументите, подкрепящи намеренията на воденото от него НПО. В изказването си споменатата обществена личност подчерта, че значимостта на Исус е свързана преди всичко с Неговата социална дейност. Подобни нелепи твърдения разкриват арогантността, с която съвременният човек е готов безпардонно да представя образа на един Христос, чиято основна мисия е да поощрява модерната неолиберална култура.

И ако за невярващите идеолози на новия марксизъм това е разбираемо, то е недопустимо християни да участват в подобна заигравка с живота, посланието и делото на Господа. Ние, вярващите в Христос, сме длъжни за изчистим всяко недоразумение по отношение на личността на Агнеца Божи, за да не попаднем в капана на това да изявяваме друг Исус, който няма нищо общо с разпънатия за греховете ни Спасител.

Наистина днес ние знаем повече за Господа отколкото в предишните поколения. Това обстоятелство обаче не означава, че Христос се е променил с хода на историята. Трупането на нови впечатления за Христос не отрича характеристиките на Неговата личност, които Вечното Божие Слово вече е изявило. По-голямата близост с Христос не е повод да придобиваме смелостта безотговорно да фантазираме по отношение на същността на служението на Господа. По-голямата близост с Христос ни прави да благоговеем пред Него, защото всеки нов ден ние можем да преоткриваме красотата, величието, славата и т.н. на Единствения, в Когото имаме сигурност.

В Евангелието според Йоан Христос заявява за Себе Си, че е Светлината. Светлина в сегашно време. Светлината свети сега. Това е същата светлина, която е светила някога и която винаги ще свети. Светлината в която ние проглеждаме, получаваме прошка и посока за живота си. Това прави Светлината Исус и тази истина не се е променила. Животът днес е различен от преди, но Исус е същият и в новите обстоятелства.

Христос е Вечният източник на светлина, с която хората от всички поколения трябва да се съобразяват. Ако се опитваме да представяме един приемлив и политически коректен Исус заради натиска на съвременната културата, то на практика ние се срамуваме от Божия Син. „Исус Христос е същият вчера днес и до века“ (Eвреи 13:8) и това откровение е достатъчно силно основание без срам, с достойнство и чест да издигаме истинската личност на Спасителя.

Слушайте проповедта   „Съвременният Исус“  в YouTube канала на Християнски мисионерски център – Видин.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: