Как да чуваме Божия глас

Четейки Писанията, разбираме, че животът на човека е зависим от общуването му с Бога. Творецът на вселената ни е създал, за да имаме взаимоотношения както с Него, така и един с друг. За да изпълним тази Негова цел, Той ни е дал глас и умения да четем, да пишем и да слушаме. Без използването на сетивата, които са вход към душите ни, без така нужната ни комуникация животът на практика е невъзможен.

Бог иска да чуваме Неговия глас много повече, отколкото ние искаме, защото Той не е в неведение за нашата нужда да бъдем спасени. Ние сме заблудени по отношение на Неговата роля и воля в нашия живот. По тази причина често страним от Бога, докато Той протяга ръката Си към нас, за да ни даде вечна любов, чието съвършено изражение виждаме в жертвата на Исус Христос.

Редно е да знаем, че Библията ни дава множество практични указания за това как да чуваме Божия глас. В много случаи, когато четем и изучаваме Писанието, когато получаваме съновидения от Него, когато разговаряме и получаваме съвети от зрели християни, когато наблюдаваме природни явления или изследваме исторически събития, можем да чуем с духовните си сетива думите на Господаря на всичко видимо и невидимо.

В същото време не винаги можем да определим Божия глас като чуваем – в смисъла, който влагаме, когато говорим за човешки взаимоотношения. Заради отделянето ни от Бога чрез греха, Той говори в падналия свят по-скрито – често енигматично. По тази причина е необходимо да бъдем активни в слушането, за да можем да го чуем.

Духовните принципи за чуване на Божия глас са много, но три от тях са особено ефикасни, ако ги приемем и прилагаме с вяра:

1.  „Моите овце чуват моя глас“
Исус каза следното: „Моите овце чуват моя глас“ (Йоан 10:27). От тези думи ни става ясно, че за да разбираме говоренето на Господ Исус, трябва да сме Негови, да сме покорни като овце, да сме активни в слушането, Той да ни познава и ние да Го следваме.

2.  „Който има уши да слуша, нека слуша…“
На много места в Новия Завет, и най-вече в притчите, които Исус разказа на Своите последователи, можем да прочетем тези думи: „Който има уши да слуша, нека слуша…“. Разбира се, много добре знаем, че няма хора без уши. В призива на Исус става дума за това, че тези, които проявяват интерес към Неговото учение, обръщат внимание на думите Му и са отворени да ги приемат и да разсъждават върху тях. Само слушащите ще разберат истинското съдържание на това, което казва Той.

3.  „Духът на истината ще ви упътва на всяка истина“
Господ заявява: „А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от Себе Си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща“ (Йоан 16:13). От тези думи разбираме, че и без да имаме интелектуален капацитет за възприемане на цялата истина, ще бъдем упътвани във всяка истина чрез Духа на Бог. Осъзнаваме и че чрез думите на Духа ще получим пророческо виждане и знание, с което ще бъдем известени за идните неща.

Слушайте цялата проповед „Как да чуваме Божия глас? (избрано от редактора)“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: