Избавете се от това нечестиво поколение

Много хора не разбират думите „Избавете се от това извратено поколение“ (Деяния 2:40), изречени от апостол Петър по време на неговата изключителна първа проповед пред жителите на Ерусалим. Правилното тълкуване на този важен апел всъщност звучи изключително разбираемо, а именно: „не давайте място на нечестието на това поколение да ви дефинира като личности; бъдете благочестиво поколение; бъдете умъртвени чрез смъртта на Христос за въздействието на това поколение върху вас“.

Невъзможността да проумее значението на Деяния 2:40 (и на множество други новозаветни послания) много често е резултат от желанието на неразбиращия да оправдае собствения си псевдохристиянски егоцентризъм, който го мотивира да се стреми единствено към своето благополучие. Същият този егоистичен мотив е в основата на заблудата, че можем да грабим от Божието царство така, както сме свикнали да присвояваме блага от земните царства.

Егоизмът е характерен за падналата човешка природа. Естеството на човека е да граби; да взема чуждото; да завзема територии; да се стреми да влиза във владение на места, които не са негови. Човекът е свикнал да граби и това е част от падението; част e от плътската ни природа. В този смисъл, основната причина днес да живеем в свят на невиждано безбожие е свързана с факта, че човекът прави все по-нагли опити да заграби това, което принадлежи на Бога.

А кражбата от Бога има тежки последици в живота ни. Една от тези последици е, че спираме да виждаме Господните дела и се превръщаме в оплакващи се и неблагодарни хора – хора, които в повечето случаи възприемат себе си като жертва на независещи от тях обстоятелства.

Оплакването се храни от факта, че ние самите сме си център на нашите плътски желания. Именно по тази причина не роптаем срещу това, че не сме пратени мисионери в Индия, или че не чувстваме призив да се разделим  с целия си имот, който да инвестираме в служение за евангелизиране на света, или… за някое от многото други неосъществени дейности в живота ни, за които Бог милее. А на въпроса защо наблюдаваме гореспоменатите тенденция в отношението ни съм нашите и респективно към Божиите дела, отговорът е много простичък. Защото „трупът“ на стария ни човек още мърда. Още е жив.  

Когато се обърнем към Бога и Неговото Слово обаче, ние имаме уникалната възможност от грабители да станем дарители. Именно това е начина, по който можем да се избавим от това нечестиво поколение. Като се покаем за това, че сме се слели с нечестивото поколение. Покаянието е съществена част от избавянето от нечестивото поколение и влизането в царството.

Избавлението от нечестивото поколение може да бъде сравнено с миграция. В този смисъл можем да се оприличим на бегълци от военни действия. Бегълци от войната на страстите в душите ни. В крайна сметка избавлението е свързано с това да избягаме от бойното поле, в което греха воюва против душите ни. И така избавлението от нечестивото поколение се превръща в пътешествие от военната зона на мрака към мястото на мир, където светлината ярко огрява.

След като бъде осветен нашият егоцентризъм и желанието ни да грабим, най-естественото нещо е да се разделим със старите си амбиции, греховни желания и страсти. Колкото повече фокусът ни върху себе си избледнява, толкова повече нашето естественото желание става да се приближаваме при Бога.

В този процес се преобразяваме в младенци – невинни Божии деца, които не притежават в себе си покварата на света. Младенците са различни като възприятия от възрастните и „мъдри“ хора, които вече са формирани от системата. Само тези, които разсъждават като младенци, имат силата и сетивата да вървят по пътя на избавлението от нечестивото поколение.

Слушайте цялата проповед „Избавете се от това нечестиво поколение“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: