Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки

Успехът и Божието царство

„Лайф коуч“ е термин, чийто произход очевидно няма нищо общо с българския език. Имайки предвид, че употребата на въпросното словосъчетание се засилва в разговорната реч, а използването му все по-често звучи и в някои християнски среди, възниква нуждата от обръщане на специално внимание на този израз. Лайф коуч буквално се превежда като „треньор за живота“. Предполага се, че т.нар. лайф коуч е онзи експерт, който помага на търсещите успех да открият точната формула за изобилен живот; живот изпълнен със смисъл, личностно развитие и реализация в професионален и личен план.  

И тъй като целта на повечето хора е изобилна реализация във всеки аспект от живота, изниква въпросът има ли нещо нередно в дейността на лайф коуча (мотивационния говорител) в църквата на Христос? Отговорът е много кратък и изключително категоричен. Да. Има нещо сериозно сбъркано тогава, когато християнския служител се превръща в онзи „експерт“, който модерния свят припознава като лайф коуч.

Проблемът се състои в това, че църковният лайф коуч се появява в образа на Божий служител, но в посланието му прозира покана за поклонение на други божества. Той организира служби, концерти, срещи, конференции, обещаващи успех и явно или завоалирано отправя към аудиторията си същата изкусителна покана, каквато дяволът отправи към Исус в пустинята (Матей 4:1-10).

Проповедникът лайф коуч цитира библейски стихове, позовава се на библейски истини и завладява слушателите с атрактивното си поведение, но в крайна сметка, докато използва истините на Словото, той негласно внушава, че успехът на царството е съизмерим и дори е същия като успеха на света. Това е една от най-коварните заблуди, защото предизвиква у християните объркване относно същността на истински значимите неща в живота. Когато успеха на света бъде приписан като ценност на царството, тогава в църквата започват да се наблюдават процеси на пагубно деморализиране.

“Християнският“ лайф коуч притежава характеристиките на фарисей, независимо, че с разкрепостеното си поведение внушава, че фарисеите населяват другата част от църквата; онази, която той снизходително осмива. Фарисейският квас обаче не се намира само в лесно забележимия легализъм. Дори когато фарисейският квас е добре спотаен, от него прозира една важна особеност – в събирателния образ на фарисея, прикрит като религиознна ценност, винаги се прокрадва грехът на сребролюбие. В този смисъл, проповедникът лайф коуч може да бъде определен като носител на фарисейския квас. Дори когато се облича модерно и демонстрира „нерелигиозен“ стил на проповядване, проповедникът лайф коуч е воден от любовта си към парите и „духовната“ терминология, която използва, не може да прикрие този факт.

Успехът в царството е коренно противоположен на успеха в света. Човек може да разбере какво представлява истинският успех, само когато наистина реши да търси Божието царство и Неговата правда. Тази констатация звучи по детски елементарно, но тя обръща внимание дълбоко осъзнатия избор на християнина да остави настрана собствените си разбирания за успех, за да прегърне успеха на царството.

Разобличаването на лъжите за светския успех е важна част от заздравяване на вярата ни. Божият вид успех е различен от внушенията, които лайф коуча прави. Истинският успех се състои в това да се дистанцираме от фалшивите представи за успех и да търсим Божията воля дори тогава, когато тя е диаметрално противоположна на нашите представи за личностно развитие и житейска реализация.

Много неща могат да се кажат за истинския успех – една от важните истини обаче е, че много често успехът не може да бъде забелязан с просто око. Истинският успех в Божието царство се забелязва с духовните очи. Същите онези очи, които виждат отвъд видимите неща – там където царството е реално, а Царят е високо издигнат.

Слушайте цялата проповед „Успехът и Божието царство“  в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: