Злоупотребата с власт

Едно от определенията за власт е упражняване на силно влияние над някого. Имащият власт притежава правото и възможността да се разпорежда, да контролира тези, над които налага своята воля и в крайна сметка да подчинява хората на собствените си намерения. Източници на власт в този свят могат да бъдат парите, известността, знанието, информацията, правото, което някой човек или политически субект получава поради това, че оперира в определена политическа система и др. Терминът власт е синоним на думата сила. Властта е онази сила, чрез която може да бъде наложен определен възглед, идеология, поведение, ценностна система и т.н.

За съжаление, съвременният човек като че ли напълно е забравил, че абсолютната власт във вселената принадлежи само и единствено на Бог – Всемогъщият Създател на всичко видимо и невидимо. Той е Владиката – Личността, Която владее над видимия и невидимия свят. Приемането на тази истина е от критично значение за правилното функциониране не само на отделната личност, но и на обществото като цяло.

В същото време в Евангелието според Лука 4:5-8 четем, че дяволът притежава власт над земните царства. Ето защо можем да допуснем, че именно манипулациите на бащата на лъжата водят да феномена злоупотреба с власт. Злоупотребата с власт представлява зла употреба на властта; употреба на властта, която води към зло. Дяволът има власт над земните царства и по тази причина днес виждаме грандиозна злоупотреба с властта. Властимащите, мотивирани от бунтовните идеи на врага на душите ни, реализират политики чиято цел е поробването на хората, изземването на правата дадени им от Бог и всяването на страх, за да бъде принудено цялото население на земята да се поклони на княза на този свят (Откровение 13 глава).

Както в историята, така и в съвремието има много примери за използване на властта за нечисти цели. Властта променя хората, защото им предлага илюзорната представа за могъщество – могъщество, което в крайна сметка надминава човешките възможности за самоконтрол. По тази причина често ставаме свидетели на това как народните избраници за кратко време се разделят със своите морални принципи и заради опиата на властта заемат коренно противоположни позиции от заявените преди стъпването им във властова позиция. Властта корумпира и разяжда, ако няма морална защита, която да държи развалата далеч от сърцето на човека.

В книгата Даниил 4 глава виждаме брилянтен пример за нуждата от правилно възприемане на властта. Великият цар Навуходоносор трябваше да стигне до дъното, за да признае очевидното – Всевишният владее и никой няма право да претендира за абсолютната власт, защото Единствен Бог я притежава. Безбройните форми на неадекватност и лудост, на които ставаме свидетели в последно време са резултат именно от това, че народа пропуска да си спомни кой всъщност е Върховният Владетел. Когато хората забравят своя Създател, те рано или късно започват да обожествяват себе си. Всеки един самообожествил се човек обаче трябва да помни, че предстои драматична среща с Истинския Владетел.

Слушайте цялата проповед „Злоупотребата с власт“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки