Нуждата от дързост в усилни времена

Темата за страха е изключително актуална днес. Страхът е обладал целия свят. Той агресивно атакува умовете на хората, като това настъпление е особено очевидно сега, когато т.нар. пандемия се използва от определени кръгове, за да бъде оправдано отнемането на основни човешки права. Когато страхът бъде освободен в публичното пространство, последиците за обществото са изключително сериозни. Хората, които са движени от страх не възприемат реалността по правилен начин. Те вършат ирационални действия и влизат в ирационални взаимоотношения, защото „очите на страха са големи“. Който се страхува започва да действа под влияние на ирационалния начин на мислене и по тази причина е готов да взема грешни решения, които допълнително всяват объркване в ума му. Моралът деградира, когато страхът властва.

Страхът в много случаи не е просто „негативна емоция, която е свързана с опасения за увреждания“, както бива описан от множество тълковни речници, а е резултат от действие на нечисти духовни сили, чиято цел е установяването на контрол върху ума на човек. Една от основните причини за мощта на духовната атака на страха в настоящето е свързана с факта, че Божието Слово в съвременния свят е презирано.

Антипод на страха е дързостта. Дързостта е смелост – дързостният човек изявява истината дори когато средата е враждебна поради нежеланието на хората да бъдат конфронтирани за своите невежество и грях; дързостта е резултат от вяра; дързостта е присъща на хората, които са изпълнени със Святия Дух.

Святият Дух не е дух на страх, а на сила, любов и себевладение. Имащите Святия Дух вътре в себе си притежават моралната и духовна сила да преодоляват трудностите, да устояват в усилни времена, да побеждават собствените си изкушения; имащите Святия Дух притежават онази любов, която дава увереност, че са Божи деца и изпъжда страха от това, че Господния гняв ще се стовари върху тях; имащите Святия Дух притежават и себевладение – контрол над чувствата и мислите, така че да не могат да бъдат лесно манипулирани; имащите Святия Дух, заради връзката си с Бог, разпознават добро и зло, и имат властта да избират доброто. 

Човекът, който е роб на страховете (имайки предвид, че антипод на дързостта е страха) е някой, който е слаб, живее в омраза и е вън от контрол. Ние трябва да сме наясно, че страхът от Бог ни предизвиква да сме дързостни, докато страховете (в това число и страха от човеци) ни прави да се покланяме на фалшиви божества. Страхът си отива когато вършим Божията воля. Страх има там, където има неверие. Страх има там, където няма любов. Затова хората, които ги е страх, винаги търсят повод да обвинят тези, които не се страхуват.

Какво можем да направим ние като християни в отговор на съвременната агресия спрямо народите и повсеместното погазването на основни човешки права? Отговорът е достатъчно простичък, за да може всеки, който има Святия Дух в себе си да откликне на призива за активна позиция. Това, което можем да направим е: 1. Да се молим за дързост за проповядване на Евангелието. Срамът от името на Христос се явява тогава когато ние се страхуваме от последиците, които ще се случат, ако продължаваме да проповядваме нещо, което този свят отхвърля. В този смисъл срамът от името на Христос е страх за себе си. Проповядването на Евангелието винаги е свързано с притежанието на дързост. 2. Практично да помагаме на хората да избягат от страха, който ги е сковал. Защото истинската пандемия е пандемията на паниката  и безнадеждността.

Слушайте цялата проповед „Нуждата от дързост в усилни времена“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: