Божият съд за теб

Основната цел на християнина е да бъде свидетел за славата на Бог и за Неговите истина и изкупление, за да могат хората, които все още не са повярвали, да се обърнат към Господ и да станат Негови деца. Човек веднъж умира, след което настава съд, а от решението на Божия съд зависи къде ще прекара вечността.

Съгласно 2 Коринтяни 5:10 в Христовото съдилище ще стане ясно дали това, което сме правили в тялото е добро или зло. В този смисъл, разсъждавайки за Божия съд можем да установим, че понятията „добро“ и „зло“ не са отменени. Въпреки че съвременните идеологически натоварени институции се опитват да размият представите за вечните ценности, съгласно Господния стандарт доброто и злото са ясни категории и именно затова накрая Той ще съди целия свят.

Историята след Сътворението се състои от три етапа: бунт, изкупление и съд. Човек се ражда в грях – грехът е бунт срещу Бога; има обаче изкупление и смисълът на живота се заключава в приемането на това изкупление; след което предстои съд. Нашата основна цел е да бъдем спасени от Божия гняв, защото от гнева на Всемогъщия Създател няма избавление, ако не сме приели Неговия план за изкупление чрез вяра в Божия Син Исус Христос. Гневът на дявола, колкото и да е ужасен и колкото и да нанася вреда на взаимоотношенията между хората, на световната икономика, на начина на живот в обществото, той нищо не представлява пред гнева на Агнеца.

Основното дело на дявола е да мами. Той е подлъгал целия свят и плодовете на неговата измама се виждат с просто око. Измамните послания на реклами, тв програми, филми, новинарски емисии и др. изпълват живота на хората, докато най-важната вест за всеки човек остава почти изцяло заглушена. Дори църквата, в своите понякога фалшиви разбирания за толерантност и чувствителност, често заравя една от най-важните истини – истината, че ще има съд. Не може да има спасение без преди това да има осъждение; не може да има изкупление без предстоящ краен съд. Темата за Божия съд е централна за нашата вяра.

Заради злото в нашата паднала човешка природа всичко, което е родено от нашето естество е зло. Мислите ни са зли, делата ни са зли, добрините ни са зли и т.н. Понеже сме заченати в бунт и зло, от нас не може да произлезе критерия, по който справедливо да съдим себе си. Ние нямаме капацитет да бъдем стандарт за истина. Съдът принадлежи на Бог и съдебните решения, които този съд ще издаде, ще бъдат изцяло справедливи и в същото време безкомпромисни. Ако човек е настоявал и се е заблуждавал, че е добър в своето естество, трябва да разбере, че не неговата добрина, а жертвата на Христос е единствения шанс той да получи оправдателна присъда. 

Смисълът на християнската вяра е ние да станем съзнателни участници в свидетелството към загиващия свят – свидетелство, което изявява следните истини: има добро и зло; Бог е съдия, който ще те съди; ти си грешен и това, което заслужаваш е да бъдеш завинаги отделен от Бога; единственият ти шанс, човеко, е да се обърнеш към Бог, за да имаш вечен живот чрез вяра в Божия Син Исус Христос.

Слушайте цялата проповед „Божият съд за теб“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: