Блудство

Блудството представлява всяка употреба на пола вън от предназначението, което Бог му е определил. Най-общо казано блудството е полова неморалност, която включва проституция, безразборни полови контакти, сексуални връзки без брак, порнография (мръсни изображения, които изразяват блудството в действие) и др. Блудството има за цел да поквари, да изроди, да осуети Божието намерение за правилно функциониране на човека като полово същество.

Блудството не изглежда непривлекателно – напротив – независимо, че е смъртоносно, то винаги идва „пакетирано“ във възможно най-добрия целофан. Блудството и идолопоклонството вървят ръка за ръка. Обикновено блудството води до идолопоклонство, както и идолопоклонството води до блудство.

Блудстването като нелегитимно поведение по отношение на брака има тежки последици – разрушава човешката личност и често предизвиква безплодие. Връзката между блудство и аборт лесно може да бъде установена. Убийството на неродените става желателно за блудстващия, защото той не цели продължаване на поколението, а задоволяване на сексуалните си страсти. Блудството е резултат от егоизъм, от себичност, от желание за сексуално възползване от другия. И когато плодът бъде заченат, той става нежелан, защото отсъства основното условие за продължаване на поколението – взаимната любов. По тази причина убийството на нероденото се превръща в търсена алтернатива, дори и тя да води до безплодие.

За духовно блудство се говори в много пасажи в Библията. Духовното блудство е свързано с поведението на Божия народ, когато следва други богове, а не се покланя на Единствения Истинен Бог, чиито обещания, намират своето изпълнение в Исус Христос. На много места в Писанието ясно е разкрита връзката между греха на блудство като незачитане на човешкото достойнство и Божия стандарт от една страна, и духовното състояние на липса на лоялност към Бог от друга страна.

Всяка църковна доктрина, която не издига Исус Христос и не прави ясно Неговото дело на кръста всъщност рано или късно ще доведе изповядващите я до идолопоклонство.
Духовното блудство води до объркване в ума и до следване на фалшиви доктрини, които извращават посланието на Господа, за да оправдаят търсенето на успеха, който мамона предлага. В Стария Завет понятията прелюбодейство и блудство много често са използвани от пророците, за да опишат духовното състояние на народа на Израел и неговото отношение към Истинския Бог.

Лъжливата доктрина за Израел е един от множеството съвременни примери за духовно блудство и идолопоклонство. Тази доктрина говори за наличието на два Божи народа – етническия Израел и църквата. Такава интерпретация на Словото е недопустима, защото тя предполага завет между Бог и конкретна група от хора, в който не присъства жертвата на Божия Син Исус Христос. Според Дерек Принс, виден учител, който поучава въпросната доктрина „ако човек е объркан по отношение на истината за Израел, той ще е объркан и по отношение на Библията“. Това твърдение е напълно противоположно на истината, която може да бъде изразена по следния начин: „Ако човек е объркан по отношение на Библията, той ще е объркан и по отношение на Израел“. Ако човек не познава Библията, която се състои от Стария Завет и Новия Завет (сключен заради кръвта и делото на Исус Христос на кръста), той няма как да види истината за Израел.

Слушайте цялата проповед „Блудство“ в youtube канала на Християнски мисионерски център – Видин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: