Прелюбодейство

Божието Слово разкрива, че в последни дни ще се увеличи беззаконието и любовта на мнозинството ще охладнее. Охладняването на любовта е признак за края на човешката история; охладняването на любовта е знак за увеличаване на моралната криза в обществото; охладняването на любовта е предпоставка към застрашително нарастване на нейния заместител – прелюбодейството; охладняването на любовта към Бог (като симптом за цялостно разболяване на света) е характеристика за драматизма на съвремието. Основният проблем на човечеството (респективно на църквата) е охладняването на любовта, защото то води до прелюбодейство против Бог.

Темата за прелюбодейството е широко застъпена в световната класическа литература. Романи като „Ана Каренина“ на Лев Николаевич Толстой, „Червено и черно“ на Стендал, „Лолита“ на Владимир Набоков и много други класически литературни произведения засягат темите за прелюбодейството и непозволената любовна връзка, като предлагат на вниманието на читателите разсъждения върху морални дилеми, които съпътстват човека от началото на историята до наши дни.  

Въпросите за изневярата и прелюбодейството са широко дискутирани и в Писанието. Самата дума „прелюбодейство“ е натоварена с толкова негативен морален заряд, че е кристално ясно Божието отношение към тези, които консумират любовна интимност вън от брачния завет. В Писанието темите за любовта и прелюбодейството не се отнасят само за връзката между мъж и жена, но и за отношенията между църквата и Бог. Метафората за заветните отношения между Младоженеца и невястата е използвана както в Стария Завет, така и в Новия Завет.

Преди да разберем какво представлява прелюбодейството, трябва да сме наясно с истинската същност на любовта. 1 Коринтяни 13 глава може би най-силно и проникновено разкрива характеристиките на Божията любов. Четейки дълбоките думи на апостол Павел разбираме, че любовта е действие (понякога в бездействието); любовта е състояние на въздържание – избор да не върши зло, а добро; любовта е вечна; любовта е съвършена; любовта е вярност и не е изневяра и т.н.

В този смисъл, ако любовта е действие към някого, то прелюбодейството е действие срещу някого в името на страстта към някого другиго. Важно да знаем тази истина, защото любовта винаги върви ръка за ръка с верността. С други думи ако твърдим, че обичаме Бог, ние трябва да сме наясно, че върху нас тежи бремето на това да Му бъдем верни. Любовта ни към Бог се измерва с нашата лоялност към Него. Когато говорим за любов и прелюбодейство, ние всъщност говорим за вярност и лоялност от една страна, и невярност и липса на лоялност от друга страна. Прелюбодейството е  изневяра – нарушаване на верността, лоялността и  заветните отношения с някого.

Основният въпрос, който стои пред нас е как невястата (църквата) може да бъде вярна и лоялна към своя Младоженец в този свят пропит с разврат и изпълнен с мръсотия – в свят, в който изневярата е начин на живот? Отговорът на този сложен въпрос всъщност е много простичък – невястата трябва да направи всичко възможно да приеме радикалната любов на Младоженеца. Любовта, която е оцветена от кръвта на Господ Исус Христос.

Слушайте цялата проповед „Прелюбодейство“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: