Далече от извратеното поколение

Изминалата седмица бе белязана от информация за най-тежките наводнения в Германия от 60 години насам. Стотици жители на западноевропейската страна загубиха живота си, а от кадрите, които завладяха новинарските емисии, ясно се вижда разрушителният ефект от мощта на водната стихия. Ако хвърлим бегъл поглед назад в миналото, когато подобни бедствия са връхлитали християнска Европа, вероятно ще установим, че в предишни времена хората сякаш по-ясно са осъзнавали, че неправедният живот води до съответни последици; сякаш по-ясно са проумявали колко уязвими са всъщност; сякаш по-ясно са разбирали, че един призив за покаяние и молитва към Този, Който е Господар на времето и на живота не е лишен от логика.

Дните, в които християнските ценности са били на почит обаче безвъзвратно са отлетели и днес съвременния политически елит демонстрира различен начин на мислене от този на някогашните европейци. След трагедията в страната германският президент Франк Валтер Щайнмайер в своите медийни обръщения не призова сънародниците си към християнско смирение и ревизиране на поведението им в съответствие с моралните ценности, а заплашително съобщи, че са нужни радикални мерки за справяне с климатичните промени. Въпросните мерки според висшия политик са единствения начин за предотвратяване на нови опустошителни природни бедствия.

С други думи казано, г-н Щайнмайер демонстрира колко извратено е мисленето на днешния управник, който смята, че във властта на човека е нещо, което всъщност принадлежи на Създателя. Вместо със сълзи на очи да признае, че вярата в Бога и битката срещу завладелите съвременното общество перверзии са в основата на пътя към помирение с Твореца, вместо да прогласи, че само чрез покаяние и вяра в Божия Син света може да се върне към нормалността, германският президент с посланието си разкри степента на извратеност в мисленето на модерния човек.

За съжаление примерът с обръщенията на г-н Щайнмайер е само малка „капка“ в „океана“ от изкривени послания, които давят съвремието. Трябва да признаем, че извратеността се е превърнала в стандарт в настоящия свят. И понеже засягаме тази тема, нека обърнем внимание на това какво всъщност представлява извратеността. Извратеният човек е някой, който е нравствено противоестествен. Синоними на думата извратен са перверзен, неестествен, ненормален, патологичен, порочен, корумпиран, изпортен, покварен, скверен, преиначен, изопачен, изменен, развален, изроден и т.н.

Връщайки се към думите на германския президент Щайнмайер, можем да заключим, че извратеното говорене не винаги е свързано с използване на вулгарен език. Извратеното говорене е изопачаване, изкривяване на истината, а извращаването на истината може да се маскира като добре звучаща истина. Лесно можем да разпознаем „вълка“, ако започне просташки да сипе хули и лъжи, но само чрез обучение на духовните ни сетива можем да разпознаем „вълка“, когато той захване да борави с понятия, които са близки до истината.

Извратеността и неверието вървят ръка за ръка. Там където неверието властва, там извратеността намира плодотворна почва. Общество, в което неверието царува е извратено общество, защото принципите, на които е изградено, са в противоречие с истината на Божието Слово. Иначе казано, ако не познава и не следва истината, естествено е за човек да стане противоестествен (извратен). 

И тук идва най-важният въпрос за нас християните, които сме призовани от Писанието да се избавим „от това извратено поколение“ (ДА 2:40), а именно „Как да стоим далеч от извратеността на съвремието ни?“ Отговорът на този въпрос не е труден. Ще се избавим от извратеното поколение само чрез защитата на истинската вяра в Христос. Да, единствено вярата в Христос ни прави да бъдем избавени от извратения свят, въпреки, че живеем и функционираме в света. Такъв вид дистанция може да бъде постигната само когато изявяваме Божия Син. Вярата в Спасителя ни дистанцира от извратеността на хората, като в същото време ни изпраща до същите тези хора, за да им разкрием истинския път към свободата – кръстът на Господ Исус Христос.

Слушайте цялата проповед „Далече от извратеното поколение“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: