Краят на закона

За неразбирането или неправилното интерпретиране на Божието Слово има много причини, но една от основните е свързана с погрешния подход към изследване на текстовете от Писанието. Има няколко метода за тълкуване на Библията, които, ако ги приложим, докато четем от Книгата на книгите, ще започнем да вникваме в истинския смисъл на казаното от Господ.

Ето три от правилните метода: 1. Цялата Библия се чете единствено и само през призмата на Новия Завет и още по-конкретно – чрез откровението за кръста на Исус. Не можем да четем нито Стария Завет, нито Новия Завет така сякаш жертвата на Христос няма значение. Редно е да виждаме всичко в заобикалящия ни свят от пиедестала на случилия се Нов Завет. Подходим ли по този начин към Писанието, ние ще установим, че цялата Библия издига името на Божия Син. Всички обещания са „да“ и „амин“ единствено в Исус Христос. 2. Посланието на Библията се отнася лично за нас и е за днес. Доводите, че Библията е остаряла книга, защото живеем в 21 век не издържат на проверката на вечния Божи стандарт. Отношението на модерния човек към Писанието, като към някаква отживелица е причината същия този модерен човек да практикува крайни извращения и да следва идеи, които са напуснали здравия разум. Истината е, че Библията е жива книга и когато я четем с разбирането, че тя е лично послание за нас, и е за днес, то можем и да очакваме, че тя ще ни говори. 3. Библията тълкува сама себе си; един пасаж може да бъде разбран в контекста на други пасажи. Важно е да се отбележи обаче, че без тълкуванието на Святия Дух, Който е Автор на Писанието, хората могат да изпаднат в заблуда по отношение на интерпретацията на Божието Слово.

В Библията се говори за това, че Исус е целта (краят) на закона. Какво обаче означава това? За много хора разбирането е, че краят на закона бележи началото на беззаконието. Такова схващане е познато като „евтина благодат“. Посланието на евтината благодат внушава, че понеже няма закон, човек може да си прави каквото си иска. Човешките грехове са без значение за Бог. Разбира се, това е неправилно отношение към смисъла на Христовата жертва. 

Заблуда по отношение на закона виждаме и в друго послание, което циркулира в някои християнски църкви. Става въпрос за едно учение, което е реакция срещу „евтината благодат“. За да компенсира очевидната неморалност на идеята, че „краят на закона е начало на беззаконието“ това учение изключително набляга на важността на закона; внушава, че законът всъщност не е отменен; идването на Христос не трябва да променя отношението ни към старозаветните постановления и затова ние трябва да се върнем към изпълнение на Десетте Божи заповеди. Важно е като новозаветни християни да имаме предвид, че не е необходимо да отиваме в Стария Завет, за да изпълним Новия Завет. Ако допуснем този подход да ни води в практикуване на християнския ни живот, то ние на практика принизяваме Новия Завет.

Нашата праведност не идва от закона, а от целта (края) на закона. Краят на закона е Христос. Правдата ни не идва от това, че трябва да сме супер изпълнителни и изцяло фокусирани в следване на Десетте Божи заповеди, а от това, че вярваме в Този, Който изпълни целта на закона. Целта на закона е връщане към Бог; възстановяване на взаимоотношенията между човек и неговия Създател. По този начин ние имаме спасение от нашия бунт срещу Бог, а не като спазваме на правила и постановления. За да се спасим от Божия справедлив гняв ние не трябва да ставаме роби, избирайки да се поклоним на закона, а да станем свободни, избирайки да имаме взаимоотношения с Автора на закона.  

Слушайте цялата проповед „Краят на закона“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: