Християнската дефиниция за успех

Християнското разбиране за успех е точно толкова контракултурно, колкото за който и да е друг въпрос, касаещ истински значимите неща в живота. Всички ние по различен начин дефинираме успеха, но знаем ли какво представлява той според непроменяемия стандарт на Писанието? Да? Не? Може би? Редно е да имаме предвид, че видени от гледната точка на кръста на Христос, вечните житейски постижения нямат нищо общо с определението за успех според критериите на света.

Най-успешният апостол, който е и автор на повечето послания в Новия Завет живее един доста „неуспешен“ живот. Той описва „неуспеха“ си по тази начин: „…Бил съм в повече трудове, в тъмници още повече, в бичувания чрезмерно, много пъти и на смърт. Пет пъти юдеите ми удариха по четиридесет удара без един; три пъти бях бит с тояги, веднъж ме биха с камъни, три пъти съм претърпял корабокрушение, една нощ и един ден съм бил по морските дълбочини. Много пъти съм бил и в пътешествия; в опасност от реки, в опасност от разбойници, в опасност от съотечественици, в опасност от езичници, в опасност в град, в опасност в пустиня, в опасност по море, в опасност между лъжебратя; в труд и мъка, много пъти в неспане, в глад и жажда, много пъти в неядене, в студ и в голота…“ (2 Коринтяни 11:23-27)

Неуспешен ли е животът на Павел, имайки предвид всичките страдания, които преживява? Според „армията“ от съвременни мотивационни проповедници този въпрос като че ли не съществува. В крайна сметка техният основен ангажимент не е да отговарят на трудни въпроси, а да мотивират тези, които ги слушат (тъжното е, че аудиторията им е съставена от наивни представители на църквата) да бъдат успешни според критериите на света.

Тук е моментът да уточним, че горния саркастичен коментар не е злословене зад гърба на братята-мотиватори, а представяне на реални факти. За по-голяма яснота нека видим няколко цитата, представящи „най-значимото събитие“ за 2021 г., конференция „Успех“: Конференция „Успех“ е „със специалното участие на ментора на Холивудските световноизвестни звезди – Куинси Джоунс, Робърт Дауни Джуинър, Смоуки Робинс и много други – ТИМ СТОРИ;“ „От представителя на легендарния Тони Робинс за България – МОУЗЕС ДЖОЕЛ НАЛОКА и лидерът на лидери – МАКСИМ АСЕНОВ – едно събитие, което ще ти помогне да откриеш твоя УСПЕХ във всяка област на живота!“; „Знаете ли какво общо имат следните личности, освен че са световно-известни? Опра Уинфри, Ъшър, Майкъл Джордан, Серина Уилямс, Хю Джакман, Бил Клинтън, Нелсън Мандела, Майка Тереза, Уейн Грецки и още много? Всички те са обучени да достигнат пълния си потенциал от треньор №1 в света – Тони Робинс. Това може да се случи и на теб!“

И за да ни стане още по-ясно, нека отговорим на следния важен въпрос: „Какъв в крайна сметка е проблемът с мотивационното говорене?“ Отговорът е простичък, но изключително важен за всеки, който иска да следва християнското разбиране за успех: Проблемът се състои в дефиницията за успех, а оттук и в пътя за постигането му. Ако целта на твоя успех е да си като Опра Уинфри или Серина Уилямс; ако стремежът ти е да постигнеш върховете си тук и сега, защото заслужаваш; ако копнееш да се самоусъвършенстваш, използвайки съветите на „лидера на лидери“… то, братко и сестро, ти си за окайване.

Успехът за вярващите се измерва с това, от коя страна на небето получават признание за своя успех; освен това успехът на вярващите е дефиниран не според собствените им разбирания, а според вечните критерии на Царството. В този смисъл, когато някой идва в името на Христос, но сочи към себе си и дефинира успеха по неправилен и суетен начин, този някой трябва да бъде критикуван публично. Публичната критика дава шанс на вярващите да направят своя информиран избор, за да могат да се предпазят от заблуда.

Слушайте цялата проповед „Християнската дефиниция за успех“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: