Да запазим (идола на) здравната система

Човек е най-уязвим когато е болен. Той не може да функционира нормално, защото душата  му е повлияна от невъзможността да действа със същата ефективност, както когато е здрав. Болният съвсем естествено търси компетентна лекарска помощ и когато това се случи той попада в грижите на… здравната система. А в съвременната здравна система, която е белязана от идеологията на атеизма (безбожието) медицинското обслужване често е съпътствано с безлично, а понякога и с унизително отношение към пациента. И това е логично, когато този, който претендира, че се грижи за здравето на хората не отчита душевното състояние на страдащия човек.

За какво душевно състояние може да се говори, когато доставчикът на медицинска услуга не вярва, че пациентът има душа. Здравна система в такива общества възприема душата като съвкупност от множество химични процеси, които могат да бъдат регистрирани не с богословски, а единствено с така наречените научни обяснения. А както вече стана дума атеистичните научни обяснения внушават, че човек няма душа; той е само биология, която го прави да не се различава кой знае колко от животните. 

Днес по-ясно от всякога можем да видим колко враждебен всъщност е характера на безличната здравна система към здравето на хората. Не са малко случаите, в които се прилагат насилствени мерки срещу граждани, които протестират срещу необосновано ограничителните мерки от страна на властите по повод разпространението на Ковид-19. Логиката на управника е горе долу тази: „ще те набия, защото се грижа за здравето ти“. Този подход само доказва, че Здравната система не се грижи за нашето, а за своето здраве.

Пример за подобен начин на мислене може да бъде забелязан в позицията на властите в Канада – страната, която доскоро бе символ на толерантността и зачитането на човешкото достойнство. В провинция Албърта биват затваряни църкви, като обяснението на управниците посочва, че трябва да бъде запазена здравната система. Как е възможно да съществува система, чието „здраве“ да е по-важно от здравето на човека, който тази система би трябвало да обслужва? Такава система ясно разкрива своята идолопоклонническа същност.

В този смисъл ние, които се стремим да пребъдваме в учението на Господ Исус Христос, следва да си зададем въпросите: На кого принадлежи здравето и живота на хората? На Бог или на държавата? На Бог или на здравната система? Отговорите на тези въпроси се налагат от само себе си.

За да проличи антихристкия дух на съвременната атеистична здравна система обаче нека още веднъж да обърнем внимание на няколко от нейните характеристики:

– системата имитира Бог (всемогъщество, всеприсъствие, приложимост и задължителност спрямо всички)
– изземва Божиите функции и прерогативи (Бог изцелява; едно от имената на Бог е Йехова Рафа)
– замества в дейността си истинските Божи дейности и характеристики с лъжливи
– открито се противопоставя и дори забранява дейности, които са директно извършвани или заповядани от Бог (забранява изцеление с молитва, забранява църковни събрания и др.)

И така, разпознавайки идолопоклонническата същност на съвременната атеистична система, ние християните повече от всякога трябва да се покоряваме на думите на Господ: „Да нямаш други богове освен Мене…“ (Изход 20:3).

Слушайте цялата проповед „Да запазим (идола на) здравната система“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: