Белези за Божия съд над определен народ

Краят на историята и краят на човешкия живот имат една обща цел: Божият справедлив и страшен съд. Този съд ще бъде извършен на базата на един-единствен критерий – отношението на съдения към Божия Син Исус Христос. Съдът ще бъде извършен от самият Христос. Преди 2000 г. Той не дойде да съди света, но да го спаси; при второто му идване Христос няма да се занимава с греха, но ще избави тези, които Го очакват.

Авторът на книгата Евреи изрича тази истина със следните думи: „И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд, така и Христос, като биде принесен веднъж, за да понесе греховете на мнозина, ще се яви втори път, без да има работа с грях, за спасението на ония, които Го очакват“ (Евреи 9:27-28).

Окончателната присъда на този Страшен съд ще има вечни последици. Оправданите от Бога ще получат най-великия подарък – вечен живот, а другите ще бъдат осъдени на вечни мъки, отделени от своя Създател. Тази истина е толкова силно замъглена в умовете на огромната част от хората, че те живеят така, сякаш Вечния съд не ги касае лично.

Поради това огромно замъгляване на истината, съвременното общество сякаш демонстрира невиждан досега в историята бунт срещу Бога. Примерите са много: репресиите срещу християните в страни с демократични традиции (Канада е една от тези страни); изработването на законодателство, в което доброто е наречено зло и обратното; определянето като човешки права на крайни извращения като хомосексуализъм, педофилия, кръвосмешение, евтаназия, аборти и др.

А истината е достатъчно достъпна за всеки, който иска да я разбере – праведните (оправданите чрез вяра в Божия Син Исус Христос) са отделени за вечен живот, а нечестивите за вечна смърт. Тук е важно да бъде отбелязан следния факт: освен вечен има и временен съд. Този съд докарва страдание в контекста на историческото съществуване на хора и народи. Временните страдания имат едно изключително важно предназначение – целта им е да събудят съвестта на грешниците, да ги отрезвят, за да се върнат от греховете си и да насочат вниманието и надеждите си към Бога.

Който има отворени сетива за духовните истини може да открие конкретни белези, които свидетелстват, че над определен народ се извършва Божи съд. Ето четири от тези белези:

1. Бог заглушава чуването и заслепява виждането на хората (Исая 6:10)
2. Жени и деца ще управляват политическите и обществените процеси (Исая 3:12, 17)
3. Народа е предаден на сексуална поквара (Римляни 1 глава)
4. Закоравяването на хората стига до степен, че те се гордеят с греховете си. Тук можем да си спомним за гей-прайдовете (думата прайд означава гордост), в които хомосексуалистите парадират с извратения си начин на живот.

За народа на вярващите в Христос хора привременният съд има за цел очистване, корекция. Той е по-скоро възможност за дисциплиниране, отколкото произнесена присъда. Не във всички случаи страданията са резултат от съд: в 1 Петрово апостола ясно заявява, че можем да страдаме като вършим добро; в Проповедта на планината Господ разкрива, че са блажени онези, които са гонени заради правдата – заради вярата в Христос; в 1Тимотей се говори за това, че всеки, който иска да живее благочестиво в Исус Христос ще бъде гонен.

Слушайте цялата проповед „Белези за Божия съд над определен народ“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: