Горчивите плодове на юдействащото християнство

Заради своята принадлежност към Създателя си църквата е по-велик от всеки друг народ, населявал някога земята. За съжаление този велик народ често страда от ниско самочувствие и объркана идентичност. Умовете на част от хората, съставляващи този народ са обгърнати от мъглата на лъжливи учения. Тази мъгла пречи на небесната нация да функционира в пълнотата на призванието, което Бог й е дал.

Една от основните заблуди, битуващи всред Божия народ е свързана с темата за Израел. Въпросната заблуда става особено очевидна в случаите, в които поредната политическа криза в Близкия Изток се разгори с нов пламък. Страстите между евреи и палестинци бързо се разпалват и ожесточението лесно заема място на доскорошния крехък мир по тези земи. Интересен феномен е, че всяка следваща политическа криза от този регион изведнъж заема централно място в мислите, молитвите, проповедите и говоренето на изповядващите заблудата на юдействащото християнство и те ревностно започват да се молят за мира на земния Ерусалим, за победа на евреите в поредния конфликт, за армията на еврейската държава, за премиер-министъра на Израел и т.н. Причината за тази необичайна политическа и религиозна активност се корени в разбирането на юдействащите вярващи, че етническия Израел е Божия народ.  

Учението, което сме приели в сърцата си е от изключително значение за плодовитостта в нашия живот. Ако ние вярваме неистини, тези неистини ще определят нашия светоглед, а светогледът ни е онзи двигател, който задвижва живота ни в определена посока. Този проверен във времето факт се отнася за абсолютно всяко учение, в това число и за доктрината за Израел.

Всеки човек, който вярва, че етническия Израел е Божи народ (независимо от отношението на евреите към Исус Христос) на практика принизява святата жертва на Божия Агнец. Как се случва това принизяване? Чрез негласното заобикаляне на кръста. Истинският Божи народ се определя от отношението му към кръста на Христос. Няма преки пътечки към Божието царство. Библейската истина е, че Божия народ (Истинският Израил) е съставен единствено от юдеи и представители на другите народи, които вярват в Божия Син Исус Христос. Те са едно стадо с Един Пастир, както можем да видим в Евангелието според Йоан (Йоан 16:14-17).

Заблудата по отношение на това кой е Божия народ не е малък проблем, защото тя отваря врата за идолопоклонническо разбиране за Израел; предлага неправилно тълкуване на старозаветни текстове; обърква вярващите да виждат политически събития, библейски доктрини, исторически факти и др. така, сякаш кръста на Христос и Неговото възкресение не са централните събития в човешката история. Юдействащото християнство принуждава вярващите да се покланят на еврейския бог, а не на Бога на евреите и Господаря на всички нации по света.

Слушайте цялата проповед „Горчивите плодове на юдействащото християнство“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: