Силата на заблудата

Истината и справедливостта са фундаментални категории, които помагат на човек да има здрав разум и са в основата на нормалното развитие на обществените процеси. Без истина човек живее в объркване, което краде от идентичността на личността и смисъла на живота. Без справедливост лъжата тържествува над истината. За съжаление тези две категории в настоящия момент са потъпкани. Значението и смисълът им са сменени и като че ли всеки човек се е втурнал да действа според своята истина; хората обаче пропускат факта, че има Някой, Който е Източник на истината, и че именно от Него е редно човек да се страхува. Когато хората нямат страх от Бог настъпва хаос, а точно това е целта на врага на Господ.

В обърканото настояще, сякаш естествената реакция на вярващия човек е да забрави, че има Бог. Страховете са завладели човечеството, но ние вярващите не бива да се заблуждаваме и обезсърчаваме – Бог е в абсолютен контрол на всяка една ситуация. В същото време трябва да знаем, че врагът на Бог е реален и той се стреми да привлече към себе си дори избраните. Важно е да имаме предвид обаче, че дяволът не притежава достатъчно сила, за да ни победи. Основният начин, чрез който врага се опитва да ни спечели на своя страна, е като използва силата на заблудата.

В Ефесяни 6 глава апостол Павел не ни призовава да устояваме срещу силата на дявола, а срещу неговите хитрости. В тази връзка духовната битка, в която участваме, не е за надмощие в чистия смисъл на думата, а е за надхитряване. Първата заблуда на дявола е да ни излъже по отношение на победата на Исус Христос на кръста, и какво означава тази победа за нас. Исус Христос умря и възкръсна, и в момента е от дясната страна на Отца, и ходатайства пред Него за всеки, Който го следва. Това е Добрата новина, но именно заради силата, която тази Добра новина съдържа в себе си първата задача на дявола е да излъже, както отделния човек, така и целия свят, за истинското значение на смъртта и възкресението на Господ Исус. Врагът на душите ни не може да победи възкресението, но все още може да заблуждава хората по отношение на възкресението.

Когато говорим за Ефесяни 6 глава прави впечатление военната терминология, която авторът използва. Възприемайки този език ние трябва да разберем, че участваме във война. Когато осъзнаем, че сме въвлечени в една грандиозна духовна битка, най-естественото нещо е да се мобилизираме. Оставяме всичко на заден план и влизаме в битката, за да устоим. За целта трябва да облечем Божието всеоръжие. Трябва да се въоръжим с истина – истината е да приемем вестта за Божия Син Исус Христос и да възлюбим ближния си като себе си; трябва да сложим правдата за бронен нагръдник – правдата е Божията съвършена справедливост, която е милост за покаялите се и повярвалите в Христос и осъждение за тези, които отхвърлят Бог.

Важно е да имаме предвид, че вярата е съществена част от Божия арсенал. Вярата ни е дадена, за да бъдем успешни в битката. Какво обаче означава, че вярата идва от слушане? Сякаш звучи малко неясно. От слушането идва не възможността да чуваш думи, а духовното отпушване на ушите, което ни помага да разбираме Божието Слово и така да се съпротивляваме срещу хитростите на дявола. Когато човек има намерението да слуша Божието Слово, Господ отваря неговите възприятия, за да може слушащия да възприеме думите Му. Ако слушаме света ще вярваме на него, но ако слушаме Божието Слово ще вярваме на Божията истина. Практичната вяра има три аспекта – слушане, разбиране, прилагане.

Слушайте цялата проповед „Силата на заблудата“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: