Когато лидерите сеят заблуда…

Лидерът е някой, който задава посоката. Ако ролята на водача бъде премахната от обществените отношения и по някакви неясни причини бъде установено функционално равенство (иронията е, че този процес в момента тече с бесни темпове), светът би се превърнал в още по-мрачно място. Можем да открием различни видове лидерство, ако разгледаме внимателно темата. Лидер е отделният човек, защото всеки е отговорен за решенията, които взима, понеже решенията определят курса на живота му. Лидер е мъжът, който изпълнява функцията на глава на семейството, защото Бог е определил той да се грижи за съпругата си, да защитава децата си и да ги възпитава така, че да познаят своя Създател. Лидери виждаме начело на църковни общности; държави; предприятия; нестопански организации; спорни отбори и т.н.

Лидерството, което обаче оказва най-силно влияние в обществото (независимо, че функциите на държавата в една секуларна среда сякаш са най-значими) е църковното. Когато църквата отстъпи от призива си да бъде сол и светлина мракът настъпва и животът става една безвкусица, дори и на пръв поглед същия този живот да изглежда скъп и бляскав. 

Именно за това настоящата реалност е изключително обезпокоителна. Гласът на църквата рядко се чува, а дейността й е рехава и често недостатъчно ефективна. Една от причините за тази тъжна констатация е свързана с факта, че много често лидерите в самата църква не изявяват контракултурната истина на Господ Исус, а отправят погледа на хората, които водят, в неправилната посока.

В 24 глава на Матей Христос предупреждава вярващите да внимават да не бъдат заблудени, защото мнозина ще дойдат в името на Господ, но ще привличат хората при себе си. Безпристрастен поглед върху посланията на лидери на някои движения от началото на деветдесетте години на миналия век ще разкрие колко често християните са били облъчвани от точно тази заблуда. Проповедникът идва в името на Христос и по някое време, посред букета от емоции предизвикан от хубавите песни, той смело и безотговорно заявява „аз съм помазаника“. Това не е измислица, а събитие по действителен случай от деветдесетте години на миналия век. Събитие, което се случва във Видин, по време на конференция проведена в Спортната зала на града. 

Истинският служител на Христос не заблуждава хората. Той не се изживява като Христос, а основната му дейност е да свидетелства за Христос. В Евангелието според Йоан четем следното: „Яви се човек изпратен от Бога, на име Йоан. Той дойде за свидетелство, да свидетелства за светлината, за да повярват всички чрез него. Не беше той светлината, но дойде да свидетелства за светлината“ (Йоан 1:6-8).

Друг вид заблуда можем да открием не някъде в миналото, а в изстрадалото ни настояще. На 24.03.2021 г. ОЕЦ (това е голяма организация на евангелско-протестантски църкви) излиза с позиция относно ваксините. Противоречивият документ може и трябва да бъде подложен на сурова критика, защото се отнася снизходително към правото на различно мнение – нещо, което не е присъщо за истинското протестантство. Най-големият проблем в обръщението на ОЕЦ обаче е заблуждаващото цитиране на думите на Господ Исус Христос. В позицията е написано следното: „Писанието ясно казва, че нищо, което влиза в тялото, не осквернява човека, а онова, което излиза от сърцето (Матей 15:11-20)“.

Всъщност казаното от Исус не се отнася за поставянето на ваксини, нито за имплантиране на микрочипове, нито за рисуването на татуировки или за каквато и да е друга съвременна медико-козметична интервенция, а за нещо съвсем обикновено – за храната. Ето как звучат думите на Господ: „Това, което влиза в устата, не осквернява човека; но това, което излиза от устата, то осквернява човека… Не разбирате ли, че всичко що влиза в устата, минава в корема, и се изхвърля в захода?“ (Матей 15:11, 17).

Въпросът е защо в официално изявление една голяма евангелско-протестантска организация си позволява да заблуждава своите членове като манипулира думите на Господ Исус? Може би отговорът не е елементарен и не е еднозначен. Важно е обаче да имаме предвид, че трябва да се пазим от лидери, които идват в името на Христос, а после изопачават думите Му с „благородната“ цел да ни предложат фалшивата сигурност на онази световна организация, която нагло се е „загрижила“ за здравето ни.

Слушайте цялата проповед „Когато лидерите сеят заблуда…“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: