Тайните на Тайната вечеря

Проповедта на планината е онова послание на Исус към народа, което с право свързваме със сърцевината на Христовото учение. Там на планината Господ представя стандарта на Новия Завет и разкрива, че този стандарт е по-висок от старозаветните изисквания. Там на планината Учителят дава посока за живота на всеки, който има уши да чуе гласа на Истината. Там на планината става ясно, че мъдростта която извира от този Учител не произхожда от суетен временен източник, а идва от Вечния Премъдър Бог.

Има обаче още един знаменателен пасаж от Божието Слово, който също е изпълнен с указания към определена категория хора. Интересен факт е, че обикновено ние не разглеждаме този пасаж в цялостния му контекст, а подхождаме към него просто като набор от отделни поучения. Този отрязък от Словото обаче е изпълнен с инструкции и съкровени послания, които са част от едно и също събитие, и ако изследваме написаното в тази светлина със сигурност ще открием детайли, които са ни убягвали до този момент.

Става въпрос за една вечеря, която Исус изкарва с учениците си. Тази вечеря е изключителна, защото е последната среща на Господ с Неговите най-близки последователи преди да умре; малко след като напускат празничната трапеза Христос е арестуван, а на следващия ден е и разпънат на кръст. Важното в случая е, че тази вечеря се превръща едва ли не в централно събитие в Евангелието според Йоан, защото заема главите от 13 до 17.

Вероятно няма друго събитие от Библията, което да обхваща пет последователни глави. Тази констатация би следвало да ни доведе до мисълта, че на Тайната вечеря (с това име е познато въпросното събитие не само в църковните среди) Господ разкрива някои духовни тайни, които са от съществено значение за всеки, които иска да бъде близо до Исус.

След като приключват с храненето Христос се изправя, слага си престилка, налива вода в един леген и започва да мие краката на Своите ученици. Това действие е контракултурно до такава степен, че изглежда сякаш унизително. Господарите не правят така. Господарите демонстрират своята управленска власт, а не вършат слугинска дейност. С този пророчески акт обаче Христос разкрива една истина на Своите ученици, която обръща представата им за произхода на истинската власт в Божието царство. Христос разкрива тайната на истинския служител.

По-късно, в контекста на Тайната вечеря, Господ хвърля светлина и върху други духовни тайни. Излага на показ тайната на духовното разпознаване; тайната на личността на предателя; тайната за небесните обиталища; тайната на плодовитостта; тайната на нуждата от подготовка за гонение; разкрива тайната на служението на Святия Дух като Обвинител и др.

Eдна единствена вечеря, а толкова разкрити тайни. В главите от 13-17 на Евангелието според Йоан можем ясно да видим колко добър Учител е Христос. В последните си часове тук на земята Той обучава Своите ученици така, че да принасят изобилен плод за царството. Една единствена вечеря, а толкова много предадени уроци. И тук за нас идва важния въпрос: ние искаме ли да вечеряме с Исус? Не? Да? Докато се чудим, нека си спомним, че Исус желае да вечеря с нас. „Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.“ (Откровение 3:20)

Слушайте цялата проповед „Тайните на Тайната вечеря“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: