Как се събарят крепости?

В писмото си до вярващите в Коринт апостол Павел говори за това, че имаме на разположение оръжия, които са достатъчно силни, за да могат да събарят крепости. За какъв вид крепости става въпрос в посланието на апостола? В текста, който следва става ясно, че Павел визира онези помисли на хората, които се издигат високо против познаването на Христос. Тоест крепостите в този случай са специфични светогледни концепции, парадигми, мисловни модели, които държат човек далеч от познаването на Бога. Крепостта е силно укрепен защитен комплекс, който е изграден от камъни, изгражда се в продължение на години и не е лесно да бъде разрушен. За да бъде съборена една крепост трябва да бъде атакувана с правилните оръжия и да бъдат взети предвид конкретни обстоятелства.


Мисловните крепости водят хората към определени действия, които са видимото проявление на вътрешното им състояние. Както вярата се вижда, така и крепостите в ума се виждат от действията на човека. Критично важен момент за нас вярващите разрушители на крепости е да разберем, че за да сме успешни в дейността си ще трябва да се научим да практикуваме вярата си по един адекватен начин. Вярата изглежда ирационална само на пръв поглед. „Ирационалността“ на вярата е подчинена на много здрава логика, само дето тази логика не произлиза от нашите мисли, а от Божието намерение.

Когато говорим за адекватност е редно да помним, че изповедта от устата ни не е достатъчно действие. Тя е просто пожелание, което има шанса да бъде реализирано, ако устоим до момента на реализацията. Говоренето ни е редно да бъде в съответствие с реалния риск, който сме готови да поемем. В този свят говорещите са повече от действащите. Затова крепостите се събарят само на конференции и служби; на местата на еуфория, докато в реалния свят те си стоят, високо издигащи се против откровението за Христос. Когато „се надъхваме“ за духовна война на конференция за духовно воюване, например, всичко изглежда празнично, но когато почнат да падат реални жертви, в реалния живот, в непосредствена близост до нас разбираме, че сцената от този „филм“ е плашещо реалистична.

За да пленим разума да се покорява на Христос, трябва да разрушим помислите и всичко, което се противи на познанието на Бога. За целта на наше разположение са истината за Бога – истината дава шанс на човека да покори разума си на Бога; Божията праведност – тя дава отговор на въпроса как човек може да получи мир в душата си; вярата в Бога – тя помага да видим отвъд видимите неща, което е критично за всеки, който търси смисъл в живота си; надеждата; благовестието; Божието слово.

Тактиките за събарянето на една крепост могат да бъдат различни, но не бива да забравяме, че както във всяка друга война крайната победа не идва с едно единствено хвърляне на „бомба“. Пленяването на помислите, които се издигат против познаването на Христос е продължаващ процес, който често изисква посвещение и постоянство.

Слушайте цялата проповед „Как се събарят крепости?“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: