Цената за твоята душа (За колко си готов да се продадеш?)

Божието Слово ни учи да не се безпокоим за утрешния ден като в същото време ни предупреждава, че е добре да се подготвим за него. Подготовката за идващия ден на Божия гняв не трябва да бъде мотивирана от някакъв неясен панически страх, а е редно да се случи като естествено следствие от придобиването на мъдростта, любовта и пребъдващия до века страх от Господа, които произлизат от Всемогъщия.

В контекста на темата за страха от Господ трябва да помним, че нито една цена, която дявола е готов да заплати за душата ни не е достатъчно висока, за да си струва да му продадем това наше „притежание“. В Писанието Господ разкрива, че душата на всеки от нас е безценна. Тя е толкова скъпа, че този, който е готов да я продаде за някаква цена (дори и тази цена да изглежда висока) всъщност се е продал евтино. Подлъгал се е фатално.

В историята за Яков и Исав (Битие 25 глава) виждаме как може да бъде изтъргувано нещо изключително важно като първородството. На пръв поглед Исав сякаш има полза от подобна сделка, защото не продава нещо, което може да бъде видяно с физическите очи или да бъде пипнато с ръка. По големият брат обаче пропуска да отчете, че макар да продава невидимото първородство той всъщност се разделя с едно много реално „имане“, което „успява“ да изтъргува за „високата“ цена от една паница леща и едно парче хляб. Нека обаче обърнем внимание на това, продавайки първородството си от какво всъщност се „отървава“ по-големият от синовете на Исак? Ето накратко няколко аспекта на духовното значение на първородството:  

1. Първородният син има особени права в това си качество. Колко актуално звучат тези думи днес, когато толкова много хора са готови да се разделят с правата дадени им от Господ в името на измислената сигурност за здравето им – сигурност обещана от управници, изявяващи се като господари на живота.  

2. Първородният наследява основното бащино благословение. Само този, който може да вижда с очите на вярата ще разбере какво огромно богатство е благословението на нашия Небесен Баща.

3. Първородният син има право да вземе двоен дял от бащиния си имот. Имаме възможност да ходим в изобилието (разбира се, не според плиткото, егоистично тълкувание на последователите на евангелието на просперитета) на това да следваме волята на нашия Отец.

4. Първородният наследява чинът и правата на баща си. Можем да изтълкуваме това право като обещание за ходене във властта, която Бог ни е поверил.
 
Това са само няколко от привилегиите на първородния, които ни провокират да се замислим когато продаваме първородството си, какво всъщност правим? Това, което правим, е че се разделяме със своята идентичност в Господа. Бог е благоволил да се родим първи (Христос е Единороден, но ние сме първородни негови братя. В Яков 1:18 сме наречени „пръв плод“), за да имаме привилегиите на първородния, вероятно защото Бог има план как да употребим това, което ни е завещал.
 
Когато става въпрос за сделка за душата ни, е редно да помним още нещо: имаме нужда от откровение в благодатта на Бог, че вече сме купени („валутата”, с която сме купени от Господ е най-скъпата „валута“ – Неговата скъпоценна кръв) и принадлежим на Някого; затова повече не се продаваме, независимо от алчните апетити за душата ни от „купувача“, който цели да ни притежава, за да ни направи роби.

Слушайте цялото поучение „Цената за твоята душа (За колко си готов да се продадеш?)“
 в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: