Трудните отговори на лесните въпроси

Божието Слово разкрива много важни житейски истини, но и задава въпроси, които понякога е трудно да получат елементарно обяснение. Писанието ни радва с редица лесни отговори на трудни въпроси, но и предизвиква арогантната ни сигурност с не малко трудни отговори на лесни въпроси.

И понеже говорим за Библията има една книга в нея, която със сигурност притежава способността да провокира сигурните ни доктрини. Въпросната книга първоначално обърква удобните ни, добре структурирани представи, за да може после да постави всяко разбъркано „парче от пъзела“ на точното му място. Всъщност текстът в този отрязък от Писанието притежава свойството да ни смири до степен, в която да разберем, че това, което знаем за Бог е нищожно, в сравнение с това, което тепърва предстои да открием. Още нещо научаваме от редовете на споменатия библейски откъс: Бог е добър, но това не значи, че само добри неща ще ни се случват. Вероятно вече стана ясно на четящия тези редове коя е тази книга. Точно така, става въпрос за книгата Йов.

Доказателство за трудностите, които среща читателя при правилното интерпретиране на книгата Йов можем да открием в коментар на съвременен млад проповедник на евангелието на просперитета, който дава едно удивително лесно обяснение за страданието, което Йов е принуден да изтърпи. В своя профил във Фейсбук този млад учител на Словото пише следното: „Бог е само добър Бог! Бог НЕ взима, Бог само дава! Много хора грешно цитират и разбират Словото Му. „Бог даде и Бог взе“, това е лъжа от дяволa и Бог няма нищо общо с него. Йов загуби всичко поради страха и притеснението, което имаше. Страхът е врата за дявола да дойде и да открадне, разруши или убие нещо в живота ти. Бог дойде да ти го даде в изобилие.“

С други думи този млад учител на словото внушава на своите последователи ето тази „просперитетна истина“: „Понеже Бог държи да просперираме (тоест винаги да сме богати, здрави, добре облечени, каращи нова кола и позиционирани високо в социалната стълбичка на обществото), то всяко страдание трябва да има своето просто обяснение, което не излиза от рамките на любимата ни просперитетна доктрина. Ако някой страда, то той е отворил врата за дявола; длъжни сме да приемем, че няма никакви изключения от това правило, защото ако имаше изключения, то любимата ни доктрина не би била вярна, а ако не е вярна, то ние ще трябва да се разделим с удобствата, които любимата ни просперитетна религия ни създава. Ето защо напълно задължително е да си изсмучем от пръстите лесно обяснение на сложния казус с Йов. И обяснението е това: Йов, този иначе чудесен „просперитетен” брат, отваря врата за дявола със страховете си и по този начин предизвиква нещастията, които му се случват.“

И така младия учител без да иска, но в пълен синхрон с любимия си просперитетен закон, внушава на своите последователи, че Бог е разбираем по един посредствен начин. Проблемът на младия учител обаче е, че ще трябва да се сблъска с някои неудобства, които самото Писание създава на удобната му религия.

В крайна сметка въпросният учител на Словото осъжда последователите си, „благославяйки ги“ с поучението си, защото, ако праведния старозаветен герой, заради малкото страх, който евентуално има, преживява почти тоталната загуба на имот и семейство, какво остава за всички останали хора на земята, за които се предполага, че може би имат малко повечко страхове? Иначе казано: ако се мерим с Йов, той печели; но ако той печели и въпреки това страда по заслуги, както смело и безотговорно твърди проповедника, то какво заслужават другите хора? И така, давайки лесен отговор на труден въпрос този млад учител всъщност обрича слушателите си на невежество и самоосъждение.

„Заразяването” с фалшиви идеи води до неправилни избори, които ще произведат нежелани резултати, които в крайна сметка съвсем реално ще поразят „заразения”. Представянето на Бог като Някой, Който е изцяло разбираем принизява разбирането за Неговото величие, защото (и тук се сблъскваме с поредния „абсурд“ в Божията логика) тайнствената страна на Бог хвърля светлина върху Неговото величие.

Слушайте цялото поучение „Трудните отговори на лесните въпроси“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: