Небесният национализъм

На много места в Писанието се говори за народите, които населяват Земята. Пряко или косвено обаче Библията свидетелства за съществуването и на един по-различен народ. Народ, който произхожда не от земята, а от Бога. Апостол Петър хвърля светлина за същността на тази необичайна раса, разкривайки, че става въпрос за избран род, царско свещенство, нация от светии; хора, които Бог е придобил, за да възвестяват превъзходствата на Този, Който ги е призовал от лутащи се в непрогледния мрак на света да започнат да обитават в чудесната светлина, която техният Цар им е осигурил. 

За съществуването на този народ можем да разберем и само ако следваме пътя на житейската логика. Разумно е да твърдим, че един човек е от даден град, регион или страна поради факта, че се родил там. В този смисъл в Евангелието според Йоан Господ Исус на няколко пъти говори за нуждата от това хората да се родят отгоре. В трета глава на въпросното Евангелие става ясно, че този който приеме Господ Исус в сърцето си се ражда отгоре. И както вече казахме, откъдето сме родени, оттам сме. Там е нашата родина. Затова на базата на гореспоменатия убедителен довод можем да приемем, че именно ние, християните, сме въпросните поданици на Небесното царство. Ние сме родените от горе и затова нашата родина се нарича Небесното царство. И понеже обичаме родината си (надяваме се, че и ти читателю влизаш в това число) можем смело да заявим, че сме небесни националисти.

Небесният националист е човек, който е щастлив от факта, че националната му принадлежност е свързана с народа на Христос. Небесният национализъм, също като земния си еквивалент, черпи своята сила от принадлежността към земята (в случая към небето), в която Бог е благоволил да се роди. Той черпи своята мъдрост от горе, а светогледът му е формиран от ценностите на родината му. Небесният националист вижда историята, природата, фолклора, политиката, взаимоотношенията, обществените динамики и т.н през призмата на откровението за истинската си родина, която е небето. Небесният националист има небесна идентичност, която не би заменил за нищо на света, защото знае, че в принадлежността му към царството и Царя се намират неговите спасение и щастие.

Друга важна подробност излиза наяве когато човек разбере, че е роден от небето. С акта за раждане идва и новината, че жителят на небето е „приет на работа”; на работа в „дипломатическата мисия” на Царството. Назначен е за посланик … там където Церят е определил. Да. Това е самата истина. Когато се родиш отгоре ти си назначен на дипломатически пост и си изпратен да правиш „посланическа кариера”. Апостол Павел разкрива какво се очаква от нас като посланици: „И тъй от Христова страна сме посланици, като че Бог чрез нас умолява; молим ви от Христова страна, примирете се с Бога…“ (2 Коринтяни 2:5) Длъжностната ни характеристика на небесни дипломати е да умоляваме погиващите да се примирят с Бога. Защо обаче е нужно подобно контракултурно „дипломатическо“ действие? Защото Бог обича хората и иска да ги предпази от Своя справедлив гняв. А едно е сигурно – Неговият справедлив гняв ще се излее върху всеки човек, род или народ, който Го отхвърли.

Слушайте цялото поучение „Небесният национализъм“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: