Надежда във времето на отстъпление

Хората стават объркани, отчаяни и депресирани когато в света около тях се случват драматични събития. Както отделния човек, така и цели общества изпитват усещането за безпътица и тази тенденция се усилва във време на войни, икономически колапси, епидемии, природни бедствия и т.н. Историята познава множество събития с изключително тежки последици, но също така историята (ако не е тенденциозно изкривена) е наясно и с факта, че винаги по време на криза църквата е носила утеха на измъчените и падналите духом. Вярващите в Христос винаги са били изразители на онези надежда и насърчение, от които всеки човек отчаяно има нужда.

Днес обаче сякаш живеем в друга епоха – в свят, който притежава други характеристики и предлага други решения на кризисните ситуации. В този нов свят на вярващите се гледа със снизхождение, а на църквата й е отделена ролята да бъде една маргинализирана незначителна общност от аутсайдери. Истината обаче е друга. Истината е, че мястото на родената от Бог църква никога не може да бъде в килера на „историята”, защото Божия народ е носител на най-важното послание в цялата вселена през всичките епохи на съществуването на света.

Църквата като носител на посланието за Божия Син, винаги е носила историческата отговорност (и тази тенденция не се е променила с технологичната революция) да бъде изразител на единствената надежда за света. Ние християните сме Божии деца и осъзнаването на тази ни идентичност е от изключително значение, за да можем в това време на обезсърчение и безпътица да посочим Единствения изходен път за хората.

Истинската надежда носи чистота на всеки, който я изповядва. Какво представлява обаче тази надежда? Един от отговорите намираме в 1 Йоаново 3:2-3. В този пасаж от Библията се говори, че ще бъдем подобни на Бога, защото ще Го видим както е. Мислейки по този начин ние се вкореняваме в небесната чистота и се издигаме над духовния смог на сегашния свят. Каква чудесна надежда! Чистотата на небето ще бъде истинския въздух, който ще дишаме, а духовния мрак, в който живеем сега няма да продължава вечно. Ще бъдем с Бог на небето и ще Го видим в Неговата слава. Ще бъдем с Него и ще Го видим, защото сме Негови деца. Каква прекрасна надежда!

Докато се реализира тази надежда обаче трябва да помним, че живеем във времето на отстъплението. Отстъплението от вярата е една от характеристиките на последните времена. Не е необходимо човек да има кой знае колко дълбока прозорливост, за да установи, че живеем последните дни.

Един от примерите за това е наличието на множество лъжливи учения в съвременната църква. Такива учения призовават хората да се съсредоточават в себе си; да издигат на пиедестал собствените си чувства; да се фокусират върху емоционалното си състояние; да се самоанализират; да се самоусъвършенстват и т.н. Трябва да помним, че тайната на свободата не се състои в нашата способност да се променяме, а в това да погледнем с вяра към Божия Син, Който понесе върху Себе си нашата изначална невъзможност да преборим греха и смъртта в себе си.

Когато погледнем с вяра към Господа приемаме свободата от тежкото духовно бреме, което носим още от раждането си. По друг начин изявен, Божият призив към нас би могъл да прозвучи по следния начин: „Вземете Моето иго върху себе си, а не се съобразявайте с вашето его“. Посланието за надеждата и свободата в Христос е обидно простичко. Всеки, който избере да го разбере ще установи, че не се е родил, за да живее в безпътица, а е приел историческата мисия да изявява надеждата, която е само в Христос.

Слушайте цялото поучение „Надежда във времето на отстъпление“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: