„Да бъде моята воля!“

Когато човек живее единствено за себе си беззаконието се умножава. Когато беззаконието се умножава любовта на мнозинството охладнява; хората не общуват искрено помежду си и се отдалечават един от друг все повече и повече. В този процес на разруха в обществото човешкият характер деградира, ставайки все по-независим от Бога, и все по-зависим от греха и сатана. Тъжната констатация е, че колкото повече човек върши собствената си воля, толкова повече той отива към своята вечна погибел.

Добрата новина за нас вярващите е, че колкото и любовта на мнозинството да е охладняла, любовта на Бог си остава непроменена, защото Той е същият в миналото, настоящето и бъдещето. Макар и да чувстваме обезсърчение във време на изпитания и трудности, ние следва да сме наясно, че любовта на Бога не е охладняла, а напротив  – там където злото и тъмнината настъпват, там благодатта се преумножава. Ние сме създадени за любов. Създадени сме, за да обичаме Бога и Той да ни обича, и да имаме общение един с друг. Висш израз на тази прекрасна вечна любов е живота, смъртта и възкресението на Божия Син Исус Христос.

В същото време не бива да забравяме, че имаме враг, който се стреми да отнеме от нас това откровение. В Йоан 10 глава се казва, че дявола дойде да убие, разруши и открадне. Човешкият бунт срещу Бог дава власт на принца на този свят да върши разрушителната си мисия. Стремежът към независимост от Бога (корените на тази независимост виждаме още от Едемската градина) отделя хората от Светлината на света и ги прави затворници на мрака.

Ние или сме роби на греха, или служим на Господа. Не можем да служим на Бога и на врага на душите ни едновременно. Или сме роби на Христос и сме свободни от греха, или сме свободни да си вършим каквото си искаме и така ставаме роби на греха и на собствената ни независимост от Господ. Свободата има едно от тези две измерения.

В този смисъл основното послание на дявола през цялата човешка история е същото, с което той съблазни Адам и Ева; същото послание, с което през всички епохи е погубвал множество хора и народи; същото послание, с което най-нахално се опита да изкуши и самия Господ Исус Христос. Основното послание на дявола звучи по следния начин: „Човеко, върши своята воля и бъди независим от Бога. Ти си този, който има право да определя какво да избира; какво е морално и какво е неморално; какво е добро, какво е зло; какво e ляво и какво е дясно; какво е брак; какво е пол; какво е истина и какво е лъжа и т.н.” Резултатът от приемането на това послание е, че всеки започва да  живее сам за себе си и да прави каквото си иска.

Основното учение на Исус е диаметрално противоположно. Когато повярваме в Божия Син ние се отказваме от нашата независимост и ставаме зависими от Бога. Ето защо със сърцата си ние казваме: „Боже, моят живот е Твой живот. Сърцето ми принадлежи на Теб. Моята воля е Твоята воля да се изпълни в живота ми. Аз живея и дишам единствено, за да позная волята Ти.”

Първото най-важно наше задължение е да познаваме Бога и да вършим дела, които са съгласни с Неговата воля. Само по този начин ние ще можем да освобождаваме пленниците, които се покоряват на волята на сатана. Делата ни, които не са в съответствие със следване волята на Бог нямат никаква стойност. Първата цел в живота ни е да прославяме името на Отец, защото Той е Този, Който ни е дал живот и без Него ние сме нищо.

Слушайте цялото поучение „Да бъде моята воля!“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: