Връщане на християните към християнството

Темата за връщането на християните към християнството е особено актуална днес, защото в съвременната църква повсеместно се забелязва един процес на отклоняване от същността на християнската вяра. Въпреки този процес, върху истинските вярващи продължава да тежи отговорността да се придържат към учението на Христос.

За нас всъщност не е толкова трудно да се върнем към християнството, ако осъзнаем, че е необходимо да живеем живота си с вяра, съобразявайки се със следните две истини: Първата е, че Исус Христос е Господ; Божият Син, Който дойде в плът и чрез Своята смърт и възкресение, изяви и осъществи плана на Отец за спасение. Втората истина е свързана с факта, че Библията е безгрешна книга – Словото на Бога, което винаги трябва да се чете през откровението за Новия Завет.

Иначе казано, връщане на християните към християнството е отправяне на погледа на вярващите към централността на делото на Исус Христос на кръста. Това връщане не представлява само еднократна изповед, но е резултат от практични действия, както в личния ни живот, така и в живота на християнската общност.

Връщането към християнството ни освобождава да гледаме на живота по правилен начин, а не през погледа на някаква идеологическа заблуда. Ние не градим „светлото бъдеще” на нереален справедлив човешки строй, а очакваме Бог, Който ще дойде и реално ще изгради светлото бъдеще.

Връщането към християнството е свързано и с принасянето на жертва на хвала – жертва, за която четем в Библията. Истинската жертва на хвала е пряко свързана със свидетелството за името на Христос в един свят, който отхвърля това свято име. Жертва на хвала е да живееш на враждебно място и да заяваваш величието на Христовото име. Когато цялото общество хвали идоли, ти да хвалиш истинския Бог – това е жертва на хвала. Когато някой ни притиска да се откажем от Христос, но ние изповядваме името Му, защото верността към Него е по-важна от собственото ни благополучие – това е жертва на хвала. Жертва на хвала е и когато ние оперираме вън от системата – вън от начина, по който мислят множествата, за да прогласим кръста на Христос и реалността на Божието царство.   

Повечето от най-големите врагове на истинското християнско учение са близките до него фалшиви учения. Такова лъжливо учение е препоръчването на старозаветния закон като равен по значение, и дори по-голям от жертвата на Исус. Изискването за спазването на закона води до извратена интерпретация на християнството. Хората харесват спазването на закона защото го използват, за да формират една комфортна за плътта религия. Човешката плът има нужда от удобна религия, за да може да е в контрол; за да получава лесни отговори на трудните въпроси. Човешката плът не желае да бъде водена от вяра, която Бог контролира. Връзката с Бог представлява взаимоотношение, в което ние нищо не можем да дадем или направим, освен смирено да заявим: „Боже – Ти Си най-великия. Благодарим Ти за Спасителя”.

Когато разберем, че от нас нищо не зависи, а всичко зависи от Него, ще осъзнаем, че Той е могъщ в нас, и че ние не сме могъщи от само себе си. Да се предадем на Него – това е всичко, което можем да направим, за да се върнем към същността на християнството.

Нашата надежда не произлиза от нас самите. Истинската надежда идва от Бог и тя сочи към града, който слиза от небето. Истинската надежда се простира към новия световен ред, в който Господ ще управлява. Нашата надежда преминава отвъд този свят и няма нищо общо със сегашния нов световен ред на антихрист.

Слушайте цялото поучение „Връщане на християните към християнството“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: