Маските и святата целувка

Натискът гражданите да носят маски и да бъдат ограничавани в правото си да се събират, в условия на мнима пандемия (статистиката за заболелите от Ковид-19, видяна през окуляра на здравия разум, а не на медийната манипулация, показват, че реалния брой на заболелите и умрелите с вируса не дават основание за паника), говори за опит от страна на съвременния „вавилонски“ елит за налагане на контрол над масите. За съжаление не малка част от църквата, вместо да бъде пророчески глас в тези времена на подмяна на статистики, понятия и ценности, действа в синхрон с потисническите правила, с които новото глобално управление цели да установи контрол над човечеството.

Днес различни християнски организации организират множество онлайн конференции, онлайн служби, онлайн лагери, онлайн молитвени събрания и онлайн семинари. Цялата тази интернет дейност поставя въпроса защо в крайна сметка физическите срещи на вярващите са заменени с виртуални събития в социалните мрежи? Отговорът на този въпрос е и простичък, и тъжен: това, което мотивира замяната на реалните християнски събрания с техния интернет заместител е влиянието на истерията с коронавируса.

Христос плати най-скъпата цена, за да бъдем свободни. Господ ни освободи, за да изявяваме Него, а не отново да робуваме на личности и политически системи, целящи да поробят хората. В този смисъл ние трябва да изградим богословски обоснована позиция за това какво трябва да бъде отношението ни към всяка ограничителна мярка, целяща да ни попречи свободно да практикуваме вярата си. Никога не бива да забравяме, че църквата е стълб и подпорка на истината, и ние, като представители на този велик народ, трябва да живеем, отстояваме и заявяваме истината както в личен план, така и в обществено-политическия живот.  

Божието Слово ни учи да не преставаме да се събираме. В следващите стихове можем да видим, че Павел дава наставление на вярващите как да се държат, когато се събират, а не ако се събират:

Затова, братя мои, когато се събирате да ядете, чакайте се един друг. (1 Коринтяни 11:33)

Тогава, братя, що става между вас? Когато се събирате всеки има да предлага псалом, има поучение, има откровение, има да говори непознат език, има тълкувание. Всичко да става за назидание. (1 Коринтяни 14:26)

Нещо повече, апостолите не само насърчават братята да не престават да се събират (явно идеята за социално дистанциране не съществува при ранните християни), но и призовават вярващите да се поздравяват, използвайки свята целувка. Да. Свята целувка. Целувката е най-интимната демонстрация на идентифицирането един с друг. С целувка ние можем да предадем висш израз на дълбочината на нашето отношение към другия. В целувката ние предаваме нещо от себе си. Заявяваме близост.

Поздравете се един друг със света целувка. Поздравяват ви всичките Христови църкви. (Римляни 16:16)

Поздравяват ви всичките братя. Поздравете се един друг със света целувка. (1 Коринтяни 16:20)

Поздравете се един друг със света целувка. (2 Коринтяни 13:12)

Поздравете всичките братя със света целувка. (1 Солунци 5:26)

Слушайте цялото поучение „Маските и святата целувка“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: