Подготовка за предстоящото гонение

Дори и без силно развити духовни сетива, заради случващото се в света около нас, християнинът все по-често започва да усеща неотложността на времето. Напрежението витае във въздуха. Моралът се разпада. Политически, икономически, социални, етнически, здравни, религиозни кризи препускат с бесни темпове и заплашват да взривят крехкия обществен мир. Дори най-заклетите оптимисти вече допускат, че съществува вероятност в недалечно бъдеще да се случат драматични събития. Във време като това, най-умното нещо, което можем да направим, е да се подготвим така, че когато драматичните събития започнат да се сбъдват, да можем да реагираме в съответствие с Божията воля.

Когато проследим белезите за Второто идване на Христос (Марк 13 глава), пророкувани от Самия Исус, ще видим, че християните от последните дни ще бъдат подложени на безмилостно гонение. Но какво представлява гонението всъщност? Според речник на българския език гонение означава: преследване, тормоз. Синоними на думата са: гонитба, гнет, мъченичество, потисничество.

Гонението всъщност не е нещо ново в историята на християнството. Пръв гонител на църквата е един от най-жестоките римски императори – Нерон (54-68). Повод за гонението против вярващите в Христос става страшният пожар в Рим (64—65). За да отклони общественото негодувание от себе си, Нерон посочва християните за извършители на умишления палеж на града. Започва жестоко преследване на последователите на Господ Исус, придружено с подигравки и невиждани мъчения. Жертви на това гонение стават великите апостоли Петър и Павел.

Тормозът над вярващите обаче не спира със смъртта на Нерон, а продължава и при Домициан, Марк Аврелий, Септимий Север, Деций Траян, Валериан и… до ден днешен. Анатолий Луначарски – първият народен комисар на просветата след Октомврийската революция много ясно демонстрира отношението на комунистическата власт (това всъщност е отношението на всяко нечестиво управление) към християните и християнството. Той заявява следното: „Ние мразим християнството и християните. Християнството проповядва любов, но това, което ни трябва, е омразата. Трябва да се научим да мразим!“

Омразата срещу издигащите Христовото име не се проявява само от поддържащите комунистическата идеология. Посегателствата срещу вярващи християни се увеличават всяка следваща година, а преследвачите са с различни религиозни и политически убеждения. Множество християни плащат сурова цена за вярата си, а някои жертват дори живота си. От ноември 2014 до октомври 2015 година са регистрирани общо 7 100 убийства на християни заради тяхната вяра, а броят на нападенията срещу църкви надхвърля 2 400. През 2020 г. ситуацията не се е променила в позитивна посока.

В условията на настъпващия нов световен ред негативното отношение към вярващите ще се засилва. Самозабравилите се управници, изразители на духа на Вавилон, не могат лесно да се примирят с тези, които издигат името на Исус като единствен Източник на спасение. Името на Исус свети и заслепява обичащите тъмнината. Сблъсъкът със светлината носи болка и естественото нещо е водените от духа на мрака да стават агресивни срещу блясъка на правдата.

Марк 13 глава завършва с предупреждението „бдете“. Ние трябва да се подготвим за тежките дни, които предстоят. Можем да устоим, като се подготвяме не само поотделно, но и заедно като църква, която ходи в единство с Бог. А Господ е Този, Който защитава и се грижи за Своите деца тогава, когато устояването стане трудно. Той ни обещава, че никой няма да бъде изпитан повече, отколкото може да понесе. „Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; обаче, Бог е верен, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, но заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така щото да можете да го издържите.“ (1 Коринтяни 10:13)

Слушайте цялото поучение „Подготовка за предстоящото гонение“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: