Единството, което разделя

Повечето християни говорят за нуждата от единство, но за голяма част от вярващите значението на истинското единство си остава една енигматична абстракция? По тази причина вместо единение в църквата често наблюдаваме разделение. Не рядко вярващите са разделени по множество въпроси и заемат коренно различни позиции по наболели общественозначими теми. Понякога, в битката за установяване на конкретни ценности в обществото, християните се намират от двете страни на „барикадата“. Примерите за подобни „битки“ са наистина много: Законът за социалните услуги, кризата с китайския вирус, марксистката интерпретация на проблема с расовата дискриминация, хомосексуалната инвазия в обществото и др. Но защо в крайна сметка е тази раздяла? Защо дори в църквата има конфликт по теми, по които Господ достатъчно ясно е заявил позицията Си в Писанието? Отговорът на тези трудни въпроси всъщност е много простичък. Причината за разделението се състои в това, че има един вид единство, което в крайна сметка разделя.

Според речника на Бълг. език думата „единство“ е съществително име от среден род и означава: общност, пълно сходство, цялостност, сплотеност, взаимозависимост, взаимна връзка и обусловеност. Синоними на „единство“ са следните думи: цялост, целокупност, интегралност, връзка, свързаност, сплотеност, дружност, единодушие, единомислие, сговор, задружност, съгласие, общност, солидарност, неделимост, сцепление, монолитност, съгласуваност, взаимна зависимост.

Божието Слово достатъчно ясно говори за същността на истинско единство. В Евангелието според Йоан, в Своята молитва към Отец, Исус иска повярвалите в Него да бъдат едно не само с Бог, но и един с друг, защото Троицата функционира в единство. Как обаче да разберем какъв е вида единство в Троицата? Трудно е да дадем изчерпателно рационално обяснение на взаимоотношения между Личности, Които далеч надминават нашите ограничени човешки възприятия. И все пак, дори и да сме недостатъчни в капацитета си да вникнем в синхрона във взаимоотношенията между Отец, Сина и Святия Дух, можем поне да предположим, че единството в Троицата е резултат на пълно следване на Една воля. В Този смисъл разбираме, че да бъдем едно с Бог означава да действаме в покорство на Неговата воля. Така можем да си извадим логичния извод, че липсата на единство сред нас християните е резултат от това, че някои вярващи не разбират, или по лошо – отхвърлят волята на Отец. 

В молитвата на Христос към Отец стават ясни още няколко основни духовни принципа, които са необходими за това да ходим в единство с Бог и един с друг. Докато четем думите на Христос в Йоан 17 глава виждаме както вечната непроменимост на Словото, така и факта, че То е върховния ненарушим авторитет, без който не можем да разберем волята на Отец; осъзнаваме, че вярващите, които приемат Словото, ще бъдат намразени от света, защото не са от света, както и Христос не е от света; научаваме великата истина, че тези, които са едно с Христос не са в света, за да оцеляват, но са изпратени там с мисия и др.

Интересно е обстоятелството, че Същият Този, Който се моли за единство в Евангелието според Йоан, в Евангелието според Лука говори за това, че е дошъл да донесе раздяла. Когато съпоставим двата текста можем да стигнем до извода, че няма единство без разделяне. За да бъде човек едно с Бог, явно трябва да бъде отделен от врага и от тези, които са негови изразители и служители.

От казаното дотук става ясно, че имаме нужда от Божиите благодат и мъдрост, за да разберем какво представлява истинското единство. В тази връзка бихме могли да се помолим със следните думи: Благодаря Ти, Господи, че ни предаде Твоето слово. Светът ни намрази, защото не сме от света, но аз Ти благодаря, че ни пазиш от лукавия. Ние не сме от света, както Ти не си от света. Освети ни чрез истината; Твоето слово е истина. Благодаря Ти, че ни изпрати в света; Благодаря Ти, че заради нас освети Себе Си, за да бъдем и ние осветени чрез истината. Благодаря Ти, че сме едно, за да повярва светът, че Ти Си пратил Исус Христос. Благодаря Ти за славата, която ни даде, за да живеем в единство с Теб. В името на Исус, амин!

Слушайте цялото поучение „Единството, което разделя“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: