Страдание по Божията воля

Страданието е състояние на неудобство и дискомфорт. То е резултат от живот в лишения, скръб или болест. Страданието е болка, която заема съзнанието ни до такава степен, че освен нея сякаш не съществува нищо друго.

Страданието може да бъде физическо, душевно или духовно.

В повечето случаи физическото страдание е резултат от недъг по рождение, заболяване, нараняване по време на инцидент. Трябва обаче да имаме предвид, че животът не е само физическо съществуване. Ние не сме само материални тела. Ето защо, почти винаги физическото страдание рефлектира върху душата. Когато тялото ни изпитва болка душата ни също страда. Болката е нещото, което най-бързо се забравя, но в моментите когато я изпитваме в съзнанието ни сякаш няма нищо друго освен нея. Тя е най-всеприсъствената и най-бързо забравяната функция на греха в нашия живот.

Душевното страдание е онова състояние, в което някоя от частите на душата (воля, ум, емоции) изпитва болка. Популярен пример за душевно страдание е любовното терзание, което човек изпитва.  

Интересен въпрос е какво представлява духовното страдание? Може ли Святия Дух в нас да страда? Отговорът е да. Като християни ние можем да наскърбим Духа, ако съзнателно вършим грях. Ние изпитваме духовно страдание, когато вървим срещу Божията воля. Най-голямото духовно страдание е когато човек отхвърли милостта на Бога и бъде разделен от Него във вечността.

Освен негативния аспект на страданието обаче има и друг вид духовно терзание. То е свързано с болката, която Божиите деца изпитват за неспасените. Това състояние може по-скоро да бъде определено като бреме, което идва от Святия Дух. То е притеснение, което ни кара да видим света такъв, какъвто го вижда Святия Дух. Целта на този вид страдание е подбуждане от Духа да имаме състраданието на Бога за погиващите около нас.

И тук стигаме до въпроса какво означава да страдаме по Божията воля? Разбира се, отговорът можем да открием в Писанието.

Да страдаме по Божията воля означава да страдаме така, както Христос пострада. А Христос пострада без вина, заради носенето на добри вести от Бога. Ако Божията воля е да страдаме, то ние не трябва да бъдем преследвани поради вършенето на неправедни дела, а като християни, които издигат Христовото име и на практика прилагат вярата в Него като вършат добро. Ние страдаме по Божията воля, когато света ни клевети заради това, че говорим истината за Бога, когато ни хули за това, че не участваме в светските оргии и грехове или ни гони за това, че заставаме на непопулярни светогледни и обществени позиции.

Слушайте цялото поучение „Страдание по Божията воля“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: