Духът на Илия и политическата корупция

Думата „корупция“ (на латински: corrumpo – покварявам, развращавам, развалям) визира злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване. Терминът „политическата корупция“ се отнася до злоупотребата с политическа власт за частна (лична или групова) полза. За политическа корупция говорим, когато управляващият елит – политиците и висшите държавни чиновници – използват властта, която имат, за да формулират законите и правилата в държавата в своя индивидуална или партийна полза и така, че да обслужват техните идеологически интереси. Политическата корупция предполага нарушаване на действащите закони и установените правила, но може да обхваща и напълно законосъобразни действия. Тя е налице и когато в националните закони и правила са оставени пролуки или когато те се заобикалят, пренебрегват или променят според конкретна необходимост.

Въз основа на гореспоменатите определения за корупция е лесно да установим мащаба на това явление, което е обхванало нашето общество. Въпросът е как църквата трябва да реагира на ширещата се поквара в обществото. Когато изследваме Писанието, и по-специално служението на пророците, виждаме, че освен постоянно да призовават хората да се върнат към Господ, да разпознаят Месията Исус Христос, тези Божии глашатаи много често заявяват на управниците, че трябва да постъпват праведно.

Пример за директно заявяване на Божия съд над нечестив управник виждаме в 3 Царе, 21 глава, където се описва как Илия изговаря Господното намерение да даде заслуженото на Ахав и неговата съпруга Езавел. Думите, излезли от устата на пророка, са толкова тежки, че предизвикват неправедния управник да промени поведението си – той раздира дрехите си, слага вретище, предприема пост и става внимателен при вземането на държавнически решения.

Този случай показва колко е важно вярващите, носещи в себе си същото помазание като това на Илия, да бъдат смели в заявяването на истината пред тези, които носят бремето на управителната власт в обществото. Ако духът на Илия действа днес в църквата, можем ли да си представим какви биха били думите, които той би казал на съвременните политически лидери? И мислейки в тази посока, е важно да не се заблуждаваме, че ние, вярващите, трябва да се превърнем в злобни и жадни за мъст революционери, такива каквито виждаме в недалечната човешка история. Революционерите проливат кръв, а ние вече имаме откровението за Христовата кръв, която е пролята за нас, за да бъдем свободни.

Но заради справедливостта в обществото трябва да сме наясно кои са думите, които властимащите е редно да чуят днес? Ето някои жизненоважни послания, които си заслужава да бъдат адресирани до тях: не ви е позволено да развращавате децата; нямате право да поставяте сексуалните перверзии като морално приемлив стандарт чрез законодателните си инициативи и решения; не можете да разрушавате семейството, нито да ограничавате хората да се покланят свободно на Христос.

Понятието „корупция“ визира злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване, а праведността разкрива същността на Божиите последователи. В този смисъл, рано или късно всеки управник ще се сблъска с истината, че праведността е по-силна от корупцията.

Слушайте цялото поучение „Духът на Илия и политическата корупция“ (избрано от редактора) в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: