Когато добрите хора бездействат…

Злото е навсякъде около нас. Социологическите изследвания разкриват, че днес хората са все по-отчаяни и че този процес притеснително се засилва. Статистиките сочат ръст на разводите, увеличаване на насилието в обществото и бум на зависимостите – особено сред подрастващото поколение. В същото време управляващият елит прибягва все повече до контрол над населението чрез всяване на страх и прясно доказателство за това е истерията с COVID-19. Под предлог, че защитава свободата на гражданите, съвременното законодателство е по-нечестиво от всякога. Пример за това е безпрецедентната в човешката история тенденция да бъде наложено на обществото хомосексуалното нечестиво поведение чрез законовото въвеждане на така наречения хомоскесуален брак.

Всички тези примери ясно показват, че злото в света е завладяло територии, а тъжната констатация е, че една от съществените причини това да се случи е бездействието на църквата. В обществения живот няма вакуум. Когато добрите хора бездействат, лошите напредват в разпространяването на мрака.
Интересно е да потърсим причините защо църквата, която заради вярата във Възкръсналия Господ има потенциала да задава дневния ред в обществото, е толкова безсилна пред настъплението на злото? Със сигурност факторите са много повече от тези, представени по-долу, но все пак нека видим някои от тях:

Фалшивата религия: През последните години много лъжливи учители са формулирали богословските разбирания на част от вярващите. Проповедници на просперитета, на слово на вяра, на доктрината за Израел и т.н са сели разруха в умовете на съвременните християни, водейки хората при себе си, а не при Христос, и представяйки им друго Евангелие вместо истинското. Това е така, защото гласът на истинските учители на Словото, които разбират, че то не се влияе от културата, е останал или нечут, или неизказан.

Други причини са търсенето на удобство и комфортстрахът от провалневежествотосамооправданието и др. Всички тези състояния и действия ни дават достатъчно основания да си стоим в комфортната зона на собствената ни сигурност, но ни лишават от възможността да изживеем един живот, посветен на Бог – живот, изпълнен със смисъл и приключение.

Добрата новина е, че все още има време за промяна. Все още можем да осъзнаем, че Бог ни е дарил с дарове, които трябва да употребяваме за прослава на Неговото велико име. Все още можем да растем в познаването и практикуването на Словото, все още можем да загърбим срама и все още можем да бъдем силни и смели, за да служим на Господа.

Слушайте проповедта „Когато добрите хора бездействат…“  в YouTube канала на Християнски мисионерски център – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: