Отдясно на Божията сила

Божията сила е трудно разбираема тайна, защото в умовете на хората действат много заблуди. Една от тези заблуди – резултат от греха – виждаме в основното обвинение на юдеите срещу Исус. А то не е някакво формално обвинение, че Христос не е Божият Син, а по-скоро се в състои в това, че Господ не отговаря на разбиранията им какъв трябва да е Божият Син. Това обвинение е резултат от коравината на човешката природа, която до такава степен затъпява умовете на хората, че им пречи да разпознаят Исус дори тогава, когато Той се явява пред очите им.

За да разберем Божията сила, от изключително значение е да вникнем в думите на Господ, записани в Лука 22:69. В този стих Исус се обръща към тези, които го съдят, с думите: „Но отсега нататък Човешкият Син ще седи отдясно на Божията сила“ (Лука 22:69). За кой момент говори Божият Син? Той не визира единствено времето след възкресението и възнесението Му. Той говори за настоящия момент. „Отсега нататък“ означава следното: хората ще видят Божията сила в страданието, уязвимостта и „слабостта“ на разпънатия Господ. Силата на възкресението е в силата на саможертвата.

Юдеите не разпознаха Божията сила, защото не възприеха начина на изкупление. Никой не свързва силата с уязвимост. В умовете на хората силата е асоциирана с власт, пари, влияние и възможности, а не със страдание и отхвърляне. Както виждаме обаче в Писанието, истинските сила, власт и влияние се намират някъде другаде.

Божията привидна слабост е всъщност съвършената сила. Това е така, защото няма нищо по-силно от това Бог, Който има правото и възможността да наложи властта си, да даде Своя Син в жертва. Бог, Който държи пълната власт, принесе най-голямата жертва – Своя Син. Той извърши този велик акт с една единствена цел – да върне деградиралите от греха хора при Себе Си, за да не бъдат осъдени и да имат живот.

Но с изкривеното си разбиране за силата народът от своя страна не можа да възприеме как Някой, Който твърди, че е Божий Син, може да изглежда толкова слаб. От слаби те искаха да се превърнат в силни и не можаха да понесат факта, че именно Исус, със своята „претенция“, че е Помазаникът, и с „ненужната“ си жертва ще им осигури това тяхно желание.

Всички, които отхвърляха Исус, Му се подиграваха, докато беше на кръста, използвайки „логичния“ довод „Как твърдиш, че ще спасиш нас, след като не можеш да избавиш Себе Си“. Тук обаче е парадоксът на кръста, парадоксът на Божията сила. Човешката представа за сила е недостатъчна и в нея няма как да се помести истинското разбиране за същността на Божията сила – силата, която със своята „слабост“ може да унищожи всяка издигаща се против Бога човешка система на грях и бунт.

Истинската Божия сила води към Кръста. За да я разберем, трябва да схванем защо това, което сякаш беше поражение за Христос, бе всъщност Неговата победа. Поражение беше само за тези, които държаха на своето разбиране за победа. Но беше победа за тези, които избраха да последват Христос, като напълно приемат и прилагат учението Му.

Бог избра слабите неща на този свят, за да засрами силните. Бог, Който е Велик, избра да даде като жертва Своя Син, за да бъдем ние свободни от собствените си заблуди относно изкуплението, от което имаме нужда. А ние имаме нужда от изкупление от нашето его, гордост и незачитане на Бог, както и от това, че искаме да се наложим над Неговата воля. 

Това е тайната на Неговата сила – че в слабостта Си Той победи всички сили, които се издигат против Него и Неговата истина. В своето унижение Той възвести славата, която очаква всеки един, който вярва в Него.  

Слушайте проповедта „Отдясно на Божията сила“ в YouTube канала на Християнски мисионерски център – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: