Какво ще кажат хората?

Живеем в среда, в която хората постоянно изказват недоволство от житейските си ситуации, изразяват възмущение, негодуват, възмущават се по основателни и не толкова основатели поводи. Роптаенето е една от формите на изразяване на негативно мнение и може да бъде толкова силна форма на негативизъм, че да доведе до бунтове в обществото. Знае се от морската история, че когато е възниквал бунт на кораба, размирниците са били съдени бързо и наказвани сурово, тъй като всяка форма на недоволство е водела до разпад на търговската или военната мисия на кораба.
Роптаенето може да бъде много силен фактор за оказване на натиск, когато трябва да бъдат взети определени решения, които съответстват на удобството на общността. То не се основава на истината и справедливостта, които са от Бога, а следва критерия за истина и справедливост на мнозинството.

Ако искаме да сме последователи на Христос, трябва да действаме като Него. Роптаенето на масите не влияеше по никакъв начин на Божия Син при взимане на решения, свързани с живота и служението Му. Основните движещи сили за Него бяха молитвата и желанието Му да върши волята на Небесния Баща.

За нас е важно да осъзнаем, че за да имаме свободен ум и сърце, изчистено от роптаене, трябва да простим на тези, които са съгрешили спрямо нас, и да благодарим на Бог. В 1 Солунци, 5:18, се казва: „За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса“. От този стих и цялото учение на Господ става ясно, че благодарението върши Божията воля, а не роптаенето. Ако живеем по този начин, всяка наша молитва ще бъде чута и отговорена.

Вникването в понятията е от изключително значение за нас, защото много често можем да объркаме роптаенето с пророческия негативизъм. Макар и някои хора да не могат да направят разлика, те са коренно различни. Изразяването на човешкото недоволство от Божиите наредби и съдби е роптаене. Изразяването на Божието недоволство от човешките наредби и съдби е пророчески призив за покаяние.

Когато хората служат на себе си и на греха, те роптаят и искат промяна, в която да владеят не Божията правда и царство, а тяхната правда и техния грях. Когато пророците дават пророчески израз на Божията истина, водителство и съд, те призовават за покаяние и разкриват пътя към спасение.

За да бъдем служители на Бога, трябва да сме загрижени за това какво ще каже Бог, а не какво ще кажат хората. Когато спрем да се интересуваме от това какво ще кажат хората, а копнеем да разберем какво ще каже Бог, ще бъдем способни да вършим Неговата воля, и всичко, което поискаме в името на Исус, ще ни бъде дадено.

Слушайте проповедта „Какво ще кажат хората?“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки