Тиранията на страха

Светът е скован от решения на лидери и правителства, които, както се оказа в крайна сметка, се взимат на база грешна информация. Компютърният модел на британския учен Нийл Фъргюсън, въз основа на който бяха предприети драстичните мерки за поставянето на света под картина, вече открито е наричан измама. Стана ясно, че „предсказанията” за стотици хиляди жертви на грипния вирус са силно преувеличени. Освен това двойният стандарт на Фъргюсън стана обществено достояние, след като бе хванат да нарушава пандемичните ограничения в Лондон – ограничения, които сам бе заръчал на правителствата по целия свят. 

Интересен е фактът, че Нийл Фъргюсън е щедро финансиран от милиардера  компютърен инженер Бил Гейтс, който има фиксидеята да ваксинира цялото население на земята. Доскоро подобен план би бил немислим, но една криза като пандемията с китайския вирус е добре дошла за реализирането на тази налудничава идея. И ето, че кризата се появи.
Очевидно е, че зад желанието на Гейтс не стоят филантропски цели, защото в свои изявления милиардерът директно заявява, че желае да намали населението на света. В този ред на мисли, можем ли да се доверим на това, че ваксина, създадена от човекомразеца Бил Гейтс, е предназначена да помага на хората? Отговорът е повече от ясен.

Елитите, които имат пари и власт, но нямат Бога, не вярват в Него, защото са убедили себе си, че управляват света вместо Него. В момента виждаме, че решенията за това как да живеем се взимат от определени елитарни кръгове централизирано и се налагат по места, без значение на мненията на хората, живеещи там. А мнозинството от същите тези хора са готови да приветстват всяка мярка за ограничаване на т.нар. пандемия, защото се страхуват за здравето и живота си.

Там, където няма страх от Бога, има страх от смъртта. Трябва да отбележим, че това не означава, че вярващите не бива да упражняват здрав разум и грижа за себе си и ближния, но по-скоро – че в отношението към актуалните обществено-политически събития би следвало да има разлика между поведението на вярващия и на невярващия.

Уплашеният човек може лесно да бъде контролиран. (Може да се твърди, че има разлика между уплах и страх. Уплахът е временно състояние. Той обзема човека почти изцяло заради временна опасност и ситуация.) Страхът има по-дълбоки корени. Той е състояние на непрестанно притеснение (изключение прави страхът от Бога, който е нещо добро) и може да се превърне в начин на мислене. Ако убедиш някого, че здравето и животът му са в опасност, можеш да го принудиш да върши каквото му кажеш: да носи маска, да си стои вкъщи и да гладува, да доносничи за съседите си.

В повечето случаи страхът е естествена реакция на самосъхранение, но има ситуации, в които той е грях, който ни отделя от Бога. Това е така, защото в тези конкретни случаи страхът е резултат от неверие.

Слушайте проповедта „Тиранията на страха“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: