„Какво пише в Библията за поставянето под карантина?“

Библията е жива книга, която съдържа отговори на всички житейски въпроси от всяка епоха на човешката история. В този смисъл съвсем логично е да търсим в Писанието отговорите на настоящите, наболели за съвременния човек въпроси и да очакваме, че Божието Слово ще ни разкрие тайни, недостъпни за нито един невярващ медиен експерт или политически анализатор. Когато с вяра разтворим страниците на Вечната книга, ще открием, че в нея се съдържат ясни инструкции за ситуациите и начините за поставянето на хората под карантина.

Макар и думата карантина да не може да бъде открита в Библията, понеже произходът ѝ е от втората половина на XIV век, изолирането на болни е толкова добре регламентирано в Тората, че всеки, който има очи да види, ще открие логиката, която Бог влага в отделянето на заразените от здравите. Няма текстове, сочещи, че изолирането се отнася за всички хора.

Логиката на подобен „либерален“ подход за въвеждане на карантинни мерки е много простичка – за да може неговият народ да живее в нормални условия. Изключително интересно е да сравним текстовете от книгите Левит и Числа, разкриващи закона за заразата от проказа, с мерките, които Световната здравна организация (СЗО) и кризисните щабове на отделните държави предприемат за ограничаване на COVID 19.

В указанията, които се съдържат в Тората, става ясно, че карантина не се налага на целия народ. С други думи, заразата не е повод обществото да спре да функционира. Да, наистина е редно болните да бъдат изолирани, но пълна социална или търговска блокада е нещо, което не може да бъде открито в пасажите от Левит и Числа. Причината е ясна – хората имат нужда от това да работят, за да се прехранват. Този принцип виждаме, че е залегнал в поученията на апостол Павел в Новия Завет. За разлика от наставленията на Библията, мерките на СЗО и световните правителства, които все повече действат като едно цяло, са свързани с обявяването на извънредно положение и с пълното изолиране на населението. Въпросът с изхранването е решен с „щедрите“ помощи, които държавата, EС, ООН или някоя друга организация е готова да отпусне.

Редно е да се запитаме обаче тази щедрост безусловна ли е? Има ли някаква уловка в това да си стоиш вкъщи и някой да ти дава наготово? За всеки, който има що-годе работещи духовни сетива, става ясно, че даването на държавата във време на извънредно положение има своята цена – то цели да формира граждани, които са готови да се разделят със свободата и правата си, уж в името на живота и сигурността, и които в крайна сметка да възприемат държавата като спасител, притежаващ всички атрибути, присъщи само на Бог. Такъв вид зависимост от държавата е всъщност идолопоклонство.  С идолопоклоннически методи светът няма как да бъде опазен от зарази и мор. Напротив, точно това го очаква.

Разгърнем ли и страниците на последната книга в Библията, ще открием, че никаква карантина не може да избави света от язвите, които предстоят. Светът трябва да знае това, за да имат шанс тези, които търсят истинско спасение за вечните си души.

Слушайте проповедта „Какво пише в Библията за поставянето под карантина?“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: