Красотата на християнката

Учението на Христос се отнася до всяка област от живота ни като християни. За да израстваме в благодатта и във вярата, е жизнено необходимо да го приемем и приложим на практика. В тази връзка посланията на апостолите, които регулират правилното функциониране на църквата, регламентират и функциите на различните представители на общността, в това число и ролята на жената. Когато следваме инструкциите на Словото, на практика става ясно, че църквата е народ, същностно различен от всички останали.

Една от важните характеристики на Божия народ е, че той има очи да види красотата, заради това, че познава Господ. Може би тук е моментът да се запитаме какво представлява красотата и възможно ли е да ѝ дадем някаква точна дефиниция? Най-общо казано, красотата е нещо хубаво, привлекателно, приятно за гледане, възвишено. Източник на истинската красота е Бог, Създателят на всичко видимо и невидимо – дяволът предлага само имитация. В този смисъл Творецът е сътворил и женската красота, която е била и продължава да бъде издигана на почит. Каква обаче е истинската женска красота? Това можем да установим тогава, когато потърсим какво точно се казва за нея в Писанието.

В 1 Тимотей 2:9-10 са записани думите на апостол Павел, който ясно заявява как жените да направят себе си по-хубави, по-привлекателни, по-приятни за гледане, т.е. по-красиви. Той посочва набор от „украшения“, които със сигурност няма да бъдат намерени в модните списания: „Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост и целомъдрие, не с плетена коса и злато или бисери или скъпи дрехи, а с добри дела, както прилича на жени, които са се посветили на благочестието“.

И стигаме до един много важен въпрос – каква е целта на красотата? Сатанинското разбиране за красота е човек да получи поклонение заради това, че притежава определени качества. Но според стандарта на Господ красотата, породена от качествата, които притежава някой, има за цел да бъде отдадена слава на Бога, защото така трябва – както вече заявихме, Бог е Източникът на истинската красота и Той заслужава да приеме слава, почит и величие.  

Според указанията на апостолите Павел и Петър вечната „модна тенденция“ за красивата християнка съдържа няколко много важни елемента. Скромната премяна е първото отличително качество на вярващата жена, което я прави да бъде контракултурна в един свят, в който дамите харчат безогледно много пари за скъпи дрехи, обувки, чанти и други модни аксесоари. Срамежливостта, като част от премяната на красивата християнка, е резултат от това жената да остави другите да преценят скромността в нейния характер и да не парадира чрез външна украса. Целомъдрието, като друг атрибут на красотата, означава предаденост на Бога. Целомъдрената жена отправя мислите си към Бог. Перспективата на вечността е призмата, през която красивата християнка гледа на всичко около себе си. Това всъщност е целомъдрието, с което трябва да се облече вярващата жена. И разбира се, още един важен аксесоар – добрите дела. Това са онези истински красиви действия, които насочват погледа на хората около нея – съпруг, деца, познати и т.н. – към Бог.  

За съжаление, днес лесно можем да забележим, че и по отношение на възприемането на ролята на жената в църковната общност голямата част от църквата е отстъпила от стандарта на Словото, което още веднъж говори за това, че живеем в последните времена – времената на голямото отстъпление. Днес често чуваме множество мъжки и женски гласове, които се противопоставят на думите на апостолите и по един или друг начин внушават, че жената трябва да владее над мъжа. С това феминистко, антихристиянско послание и поведение те се противопоставят на ясните указания на Словото на Бог, че заради реда на сътворението и реда на грехопадението жената не е в позицията на лидер във взаимоотношенията с мъжа. 

Слушайте цялата проповед „Красотата на християнката“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: