Феминизъм и Църквата на Новия Завет

Божието Слово има силата да предизвиква криза в сърцата на хората. Душевният дискомфорт често е причинен от това, че човеците „обикнаха тъмнината повече от светлината, защото делата им бяха зли“ (Йоан 3:19). Като новозаветни вярващи, ние отчаяно се нуждаем от промяна, за да не бъдем причислени към „обичащите тъмнината“. Тази промяна е възможна тогава, когато започнем да прилагаме Библията в ежедневието по един практичен начин.

Често хората в църквата не разбират учението на Христос и влизат в категорията на онези, които нямат уши да чуят истината, защото нямат намерение да приложат думите на Господа към себе си. Причината за неразбирането на Писанията не е свързана с интелектуална способност на слушателите, а с тяхната духовна затвореност. Например, една от темите, трудна за слушане заради вихрещия се в света феминизъм, е темата за жените в Новия Завет.

Феминизмът е учение, чиято цел е да изравни жените с мъжете, като ги уеднакви и изличи йерархията между тях. Крайната му цел е това равенство да стигне до състояние на заличаване на половите различия чрез превръщане на мъжа в жена и на жената в мъж. В политически, социален и дори религиозен план, въпросното движение е прикрито зад лозунги за борба на онеправданите жени срещу онеправдаващите ги мъже. С други думи, широко афишираната в света борба за равенство между половете е всъщност битка за надмощие на жената над мъжа.  

В Писанието обаче виждаме ясно Божия дизайн по отношение на равенството между половете. Мъжете и жените са равни по достойнство, но мъжът е глава на жената, Христос е глава на мъжа, а Бог е глава на Христос. Тази йерархия е ясно заявена в 1 Коринтяни 11:3. Разбира се, Божият дизайн не се харесва на принца на този свят и той организира достатъчно финансови, идеологически, музикални и други ресурси, за да превърне хармонията, създадена от Твореца, в извратена йерархия, в която глава на мъжа е жената, като мъжът е един безполов индивид, нуждаещ се от силно феминистко лидерство. В дизайна на дявола Бог отсъства, а Христос продължава да е обект на присмех и подигравки, както когато беше разпънат на кръст преди около 2000 години. 

Божият дизайн за взаимоотношенията между мъжа и жената е красива хармония, която е пророческа изява на връзката между Господ Исус и църквата. Указанията на апостол Павел в книгата Ефесяни са за това, жената да се покорява и почита мъжа си, а мъжете да обичат жените си, както Христос възлюби църквата. Виждаме, че в такъв род взаимоотношения няма тиранично доминиране, а чистота и хармония.

В тиранично наложената йерархия няма хармония, а силово доминиране и прилагане на еднолична власт. Когато мислим за тираничната власт по този начин, разбираме колко коренно различен от подобно устройство на семейството или на църквата е Божият промисъл.  Затова и протоколът и редът в църквата имат своя цел, и тя е хармоничното функциониране на общността. За съжаление, днес все повече се вижда безпорядъкът на фалшивото разбиране за свобода, присъщо не само за света, но и за много църкви.   

Слушайте цялата проповед „Феминизъм и Църквата на Новия Завет“ в YouTube канала на ХМЦ – Видин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d блогъра харесват това: